Nakon što u proteklih jedanaest godina nije bilo povećanja socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo, ove godine su povećane već drugi put.

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo naglašava da povećanje u zbiru iznosi 10 posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

„Povećanjem naknada obuhvaćeno je oko 23.000 korisnika pojedinačnih prava koja se računaju u odnosu na osnovicu. Za dva ovogodišnja povećanja potrebno je dodatnih dva miliona KM godišnje, a Vlada Kantona Sarajevo osigurala je neophodna sredstva.

S obzirom na to da se povećanjem osnovice istovremeno povećavaju i naknade, ali i cenzusi za ostvarenje prava, aktivno pratimo priliv novih zahtjeva i u skladu s tim planiramo daljnje korake. Iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti obuhvatiti veći broj osoba u stanju socijalne potrebe“, ističe ministar Garibija, navode iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Povećanje se realizuje uvećanjem osnovice za izračun socijalnih davanja, a koja je u proteklih jedanaest godina iznosila 600 KM, početkom godine Vlada Kantona Sarajevo je osnovicu podigla na 630 KM, a sada na 660 KM. 

Izračun velikog broja prava iz oblasti zaštite porodice s djecom i socijalne zaštite radi se pomoću ove osnovice, kao i izračun cenzusa za ostvarivanje određenih prava. Tako, naprimjer, cenzus prihoda za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za četveročlanu porodicu umjesto prethodnih 480 KM sada iznosi 528 KM.

Naknade u uvećanom iznosu računat će se od oktobra, a obuhvataju prava poput: jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, stalne novčane pomoći, njege i pomoći za osobe starije od 65 godina, osposobljavanja za život i rad osobama s poteškoćama u razvoju, jednokratne pomoći za opremanje djeteta, dodatka na djecu, uvećanog dodatka na djecu, naknada umjesto plate zaposlenim porodiljama, naknada nezaposlenim porodiljama, itd.

„Moramo nadoknaditi jedanaest godina stagnacije i stoga, iako već drugi put povećavamo socijalne naknade, ne možemo biti zadovoljni. Tim Ministarstva je zbog toga i za narednu godinu pripremio povećanje u skladu s kojim planiramo budžet. Bez obzira na povećanje od 10 posto, iznosi koje dajemo i dalje ne garantuju dostojanstven minimum i nemamo pravo stati dok ne dođemo do tog nivoa“, govori ministar Garibija.