Jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu je čaj. U Turskoj je posebno popularan jak turski čaj. On će vam biti ponuđen gdje god da budete u toj zemlji. Tradicija kaže da se čaj servira nakon svakog obroka.

Turski čaj je najobičniji crni čaj, ali pripremljen prema posebnoj tehnologiji. Kod nas se prodaje u različitim pakovanjima i veoma je lako nabaviti ga.

Kako da napravimo turski čaj u domaćim uslovima?

Za pripremu turskog čaja treba da obezbijedite dva čajnika ili dupli čajnik. Donji dio duplog čajnika ili jedan čajnik napunite vodom. Nakon toga se u gornji dio duplog čajnika ili u drugi čajnik stavlja pet kašika crnog čaja ili oko dvadeset grama čaja i sipa se oko dvjesta mililitara vode. To je takozvani rinfuz.

Dupli čajnik se sklapa, a ako koristite dva posebna čajnika, stavljate jedan preko drugog, a pritom treba da pazite da čajnik sa crnim čajem bude odozgo.

Sve stavite na laganu vatru. Ostavite da voda provri. Neophodno je da sačekate oko petnaest-dvadeset minuta. Čim voda u donjem čajniku proključa, skinite ga sa vatre. Ostavite ga po strani oko jednu minutu. Ovo je neophodno da se proces kuhanja vode zaustavi.

U čaše, u koje ćete sipati gotov čaj, obavezno stavite metalne kašičice. To se radi zbog toga što su metalne kašičice dobar provodnik toplote. Kada ih stavite, izbjegavate da vam se slome čaše od vrelog čaja.

U pripremljene čaše se sipa malo od čaja koji je pripremljen. Nakon toga se razrjeđuje vodom iz donjeg čajnika prema želji.

Turci vole da jaki čaj bude zaslađen medom ili šećerom.