Pripremili smo za vas korisne savjete i djelotvorne tehnike koje će doprinijeti da vašoj bebi bude ugodnije spavanje u njenom krevecu.

Šta treba da znate o bebinom snu

Ako za novorođenče koristite kolijevku ili krevetac za bebe koji je u blizini vašeg kreveta, što je potpuno prikladno, pa čak i preporučljivo, vaša beba će razviti vezu spavanja sa spavanjem u blizini svojih roditelja.

Asocijacije spavanja su uslovi koji su stalno prisutni u vrijeme pokretanja sna. Svi mi imamo asocijacije na spavanje, a bebe ih razvijaju već u prvih šest-osam sedmica. Asocijacije spavanja mogu se promijeniti, ali znajte da jačaju ponavljanjem i s godinama, tako da je najbolje započeti tranziciju što je ranije moguće ako znate da će vam spavanje bebe u krevecu biti krajnji cilj.

Izlaganje bebe njenom krevetiću za spavanje omogućit će joj da razvije novu asocijaciju na spavanje. Vremenom će vaša beba povezati krevetić sa njenim sigurnim okruženjem za spavanje.

Šta da radim da moja beba spava u krevecu?

Započnite tako što ćete krevetac za bebe koristiti isključivo za spavanje.

Homeostatički pritisak, tj. osjećaj potrebe za spavanjem, najviši je pred samo spavanje (za razliku od dnevnih dremki), kada tijelo prirodno učvrsti svoj najduži dio sna. Iskoristite ovu biološku karakteristiku i položite bebu da prvo spava u krevecu. Na taj način će beba spavanje u krevecu povezati sa samim noćnim spavanjem.

Dajte sebi i bebi vremena za tranziciju

Svaki put kada pokušate da “natjerate” bebu da promijeni rutinu, imajte na umu da je potreban period prilagođavanja. Očekujte da će za potpun prelazak na spavanje u krevecu za bebe biti potreban period koji može potrajati nekoliko noći, a nekada će taj period biti i možda mnogo duži, što zavisi od same bebe, ali i od uzrasta.

Ostatak rutine spavanja neka ostane isti

Pokušajte da zadržite većinu drugih stvari u vezi s rutinom spavanja vaše bebe istom, tako da se ona istovremeno ne bori sa previše promjena. Naprimjer, ako je beba vrlo mala, držite je povijenu dok je puštate da se navikne na krevetac za spavanje.

Uzmite u obzir starost i stadij bebe

Ako je vaša beba mlađa od četiri mjeseca, pokušajte sa nježnim pristupom. To znači da odložite bebu u krevetac i ako počne da se muči, uzmite je u naručje da je umirite. Nakon što se beba smiri, stavite je u krevetac ponovo, ponavljajući ovaj obrazac dok ne zaspi u krevecu za bebe.

Ako je vaša beba starija od četiri mjeseca, kada prelazite na krevetac uredu je da održavate malo više udaljenosti. Stavite bebu da legne u krevetac i ako počne da se muči, probajte da joj pjevate ili joj trljajte stomačić dok ne zaspi ili samo nekoliko minuta dok se beba ne smiri. Možete nastaviti da prilazite bebinom krevecu na svakih pet-deset minuta,  koliko god joj je potrebno dok ne zaspi.

Budite uporni!

Ovo je težak prelazak za bebu,  baš kao i za vas. Kada započnete ovaj proces, ostanite uporni. Bebe su vrlo pametne i znat će kada su “pobijedile” u bici. Ako se prepustite i vratite se da spavate sa bebom u svom krevetu, možda će sljedeći put prelazak u krevetac biti još teži. Neka vam na umu bude da je beba potpuno sigurna u krevecu i da će ova faza proći.

(zenasamja)