U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je oboljelo 868 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za period od 18. januara do 20. septembra ove godine, javlja Anadolija.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad – 318 i Ilidža – 169. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Novo Sarajevo registrovano je 154 oboljelih, Stari Grad 39, Centar 110, Vogošća 53, Hadžići 11, Ilijaš 12, a u Trnovu 2 slučaja morbila.

Najviše oboljelih, i to 283, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Najviše zaraženih morbilima – 801 – nevakcinisan je, zatim 25 slučajeva nepotpune vakcinacije i 8 slučajeva vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 20. septembra. Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju od 18. januara do 20. septembra iznosi 139.

“Od januara do maja 2019. godine, u Kantonu Sarajevo (KS) je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MRP (morbili, rubeola, parotitis)”, saopćeno je prošlog mjeseca iz kantonalne vlade.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sprovelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u Kantonu Sarajevo.

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci 2019. obuhvat primovakcinacije (MRP 1), za ciljnu skupinu od dvanaestog do dvadeset četvrtog mjeseca života, iznosio čak 94 posto, a obuhvat druge vakcine (MRP 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto.

Poređenja radi, u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MRP 1 iznosio je 40,1 posto, a obuhvat MRP 2 56 posto. S obzirom na to da se radilo o vrlo niskim procentima, izbijanje epidemije u određenom trenutku, s velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano.

“U januaru 2019. godine, u Kantonu Sarajevo, kao i u zemljama okruženja, izbila je epidemija morbila. Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama”, saopćeno je ranije ove godine iz Vlade Kantona Sarajevo.


Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, naročito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.