Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) jutros se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem je potvrdilo da je rasvijetljeno krivično djelo “Ubistvo” Irme Forić, pripadnice Granične policije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, jučer se u sarajevskom naselju Dobrinja predao Senad Basarić. On je lociran nakon intenzivne potrage pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je jučer došao veb-portal “Radiosarajevo.ba”, osumnjičeni se navodno vratio na mjesto ubistva i tu se predao pripadnicima policijskim službenicima.

“Bio je opkoljen sa svih strana i na kraju se jednostavno morao predati, nije imao kuda”, saznaje veb-portal “Radiosarajevo.ba”.

“Dana 18. 9. 2019. godine u 16.20 sati, obaviještena je Četvrta PU – PS Dobrinja da je u stanu, u ulici Ramiza Salčina, u općini Novi Grad Sarajevo, pronađeno beživotno tijelo I. F., rođena 1966. godine, nastanjena u Sarajevu.

Na licu mjesta, od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je konstatovana smrt navedenog lica. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak medicinske struke.

Izvršenim uviđajem je konstatovano da je smrt nastupila nasilnim putem. Tijelo preminule je vozilom KJKP ‘Pokop’ prevezeno u prosekturu ‘Bare’, da bi se izvršila obdukcija.

Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom i drugim policijskim agencijama, dana 19. 9. 2019. godine u 7.30 sati, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su lišili slobode lice S. B., rođen 1960. godine u Oberhausenu, nastanjen u Mostaru, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ‘Ubistvo’.

Nakon završene kriminalističke obrade, S. B. će – uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo”, saopćili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Šta učiniti ako ste žrtva nasilja?

Pozivi na SOS telefonske linije su besplatni i povjerljivi. SOS telefonska linija daje savjete, informacije, te upućuje na službe za podršku porodici, savjetovališta, policiju, pravnike i bolnice širom Bosne i Hercegovine za ljude koji dožive ili su doživjeli nasilje u porodici.

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender centar Republike Srpske.