Bronhitis je infekcija i upala bronhija, disajnih puteva koji vode u pluća. Kada vaše dijete ima prehladu, gripu, upalu grla ili sinusnu infekciju, virus koji uzrokuje bolest se može proširiti i na bronhije. Nakon što bacili zahvate bronhije, disajni putevi postaju natečeni, upaljeni i djelimično blokirani sa sluzi.

Bronhitis mogu izazvati i bakterijske infekcije i iritansi poput dima cigarete i prašine, no kod djece su najčešći krivac virusi. Svako s infekcijom disajnih puteva može se razboljeti od bronhitisa. Upala može nestati za nekoliko dana – to je osnovna razlika između akutnog i hroničnog bronhitisa.

Od akutnog bronhitisa uglavnom obolijevaju djeca i bebe, uglavnom tokom zimskih mjeseci. Akutni bronhitis traje kratko i rijetko dolazi do komplikacija, a liječenje antibioticima najčešće nije potrebno, dok hronični bronhitis učestalim napadima uzrokuje postepeno oštećenje pluća. Glavni simptom hroničnog bronhitisa je kašalj koji traje duže od tri mjeseca.

Virusni bronhitis uglavnom uzrokuje blag kašalj s malo sluzi koja je bistra. Bakterijski bronhitis se liječi antibioticima i može izazvati jači kašalj s gustom zelenom ili žutom sluzi.

Inficirana sluznica nabubri i gotovo potpuno onemogući ulazak i izlazak zraka iz alveola, pa dijete zbog toga ne dobiva dovoljnu količinu kisika. Takva pojava naziva se akutnim virusnim bronhiolitisom i pojavljuje se gotovo isključivog kod beba, dakle u dojenačkoj dobi.

Simptomi bronhitisa kod beba i djece

Bronhitis kod beba i djece uglavnom je praćen kašljem, sa sivkastim ili žućkastim ispljuvkom odnosno sluzi. Ostali simptomi su kratkoća daha, hripanje, te povišena tjelesna temperatura.

Često će se javiti bol u gornjem dijelu grudnog koša, a koja se može pogoršavati zbog kašlja. Bronhitis kod beba gotovo je najčešće oboljenje. Prije ili kasnije, dijete će se razboljeti od akutnog bronhitisa.

Bilo bi dobro izbjegavati pušenje u prostorijama u kojima se dijete igra, boravi ili spava. Premda tako nećete otkloniti svaku mogućnost da dijete dobije bronhitis, ipak ga neće dobiti zbog boravka u (htjeli vi to priznati ili ne) prostoriji sa zagađenim zrakom.

Vaše dijete može najprije imati simptome prehlade, poput:

 • upale grla
 • umor
 • curenje iz nosa
 • groznica
 • bol
 • suh kašalj
 • sviranje u prsima
 • zelenkasto-žućkasta sluz

Dijete može osjetiti bol u prsima, teškoće pri disanju. Ako je bronhitis kod beba i djece težak, može se javiti povišena temperatura koja traje nekoliko dana, a kašalj može potrajati i nekoliko sedmica. Bronhitis kod beba i djece bez temperature je također moguća pojava, budući da povišena temperatura nije glavna odrednica ove bolesti.

Neke osobe, gotovo uvijek odrasli koji puše ili djeca koja žive s pušačima, mogu patiti od bronhitisa mjesecima. To se zove hronični bronhitis (za razliku od zaraznog ili akutnog bronhitisa).

Opstruktivni bronhitis kod djece

Opstruktivni bronhitis kod djece se javlja kada se zanemari čak i banalna prehlada. Govorimo o oboljenju koje se vremenom razvija u klasičan bronhitis. Razlika između klasičnog i opstruktivnog bronhitisa je u tome što dijete pod napadima opstruktivnog bronhitisa ne može normalno disati.

Opstruktivni bronhitis kod djece predstavlja spazam (sužavanje, grčenje) bronhija, pri čemu je nemoguće izbacivati sluz, te se ona nakuplja u bronhijama. Opstruktivni bronhitis uglavnom je pojava koja se javlja do četvrte godine života, praćen je suhim kašljem, sviranjem u prsima i ubrzanim disanjem – ponekad i povišenom tjelesnom temperaturom.

Kada se javiti ljekaru?

Ako je zima ili je dijete krenulo u vrtić – vrijeme je za konstantne borbe s kašljem i prehladama. Većina djece neprestano dobiva prehladu početkom školske dobi. Neka djeca više vremena zbog toga provode kod kuće nego u školi, upravo zato što je dijete u vrtiću ili školi izloženo svim novim vrstama virusa.

Dijete postepeno stječe sve jači imunitet, pa bi se intenzitet prehlada praćen konstantnim kašljem trebao smanjiti.

U rijetkim situacijama, prehlada može uzrokovati teže oboljenje. Ipak, ako se kod djeteta stalno javljaju simptomi bronhitisa ili mu je više puta tokom godine dijagnosticiran bronhitits – vrijeme je za brigu.

Ljekarsku pomoć trebate potražiti ako:

 • Blag kašalj kod djeteta ne prolazi ni nakon sedam dana ili se nakon tri dana pogoršao.
 • Suh kašalj kod djeteta traje duže od mjesec dana. 
 • Dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu. 
 • Dijete iskašljava sluz (žutu ili zelenu).
 • Dijete iskašljava krv.
 • Dijete ima bolove u prsima.
 • Dijete ostaje bez daha.

Ako ste zanemarili kašalj, misleći da je to još jedna u nizu od prehlada – svakako to recite ljekaru. Nipošto nemojte lagati o trajanju simptoma jer tako ljekaru možete otežati postavljanje dijagnoze.

Liječenje bronhitisa kod beba i djece

Ako je uzrok bronhitisa bakterijska infekcija, ljekar će propisati antibiotik. No, najčešći uzrok bronhitisa kod djece su virusi i u tom slučaju antibiotici ne mogu pomoći. Ponekad će ljekar djetetu u slučaju težeg bronhitisa propisati pumpicu, kako bi dijete moglo normalno disati. Stanje bi se trebalo poboljšati u roku od sedam do deset dana.

Evo nekoliko savjeta za ublažavanje simptoma u međuvremenu:

 • Dajte djetetu dovoljno tekućine – od osam do deset čaša dnevno. Tekućina će pomoći u oslobađanju disajnih puteva i spriječiti dehidraciju.
 • Visoka tjelesna temperatura se smanjuje ovlaživanjem tijela mlakom vodom ili nekim od lijekova z skidanje temperature. 
 • Ovlaživač zraka – pomoći će vašem djetetu da lakše diše; ako je u sobi vlažniji zrak, disajni putevi trebali bi se lakše pročistiti. Ako nemate ovlaživač zraka, isti efekt imat će i inhalacija. 
 • Slane kapi za nos – možete ih nabaviti bez recepta, a pomažu kod začepljenog nosa i olakšavaju disanje. Koristiti možete i fiziološku otopinu. 
 • Odmor – vašem djetetu je potrebno puno odmora u čistom i toplom mjestu, bez dima. Pomoći može i termofor na prsima. 
 • Lijekovi – ljekar može preporučiti lijekove koji će pomoći kod ublažavanja simptoma, poput acetaminofena ili ibuprofena. Nikada ne dajite djetetu aspirin, koji je povezan s Reye sindromom, rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim stanjem.

Prirodno liječenje bronhitisa

Dijete koje kašlje oštro i glasno, teško diše zbog upale i začepljenosti glasnica i dušnika obično je zaraženo virusnom ili bakterijskom infekcijom. Para je najbolji lijek za ovo stanje.

Zagrijte kupaonicu, tuširajte dijete ili ga ostavite da neko vrijeme sjedi u tuš-kabini ili kadi pod parom. Možete koristiti i posudu za inhalaciju.
Ako dijete ima sluz, obavezno mu dajte neku posudu u koju će moći ispljunuti sluz, te pripremite dovoljno papirnatih maramica kako bi dijete moglo ispuhati nos. Ako je djetetu koža ispod nosa nadražena od brisanja – koristite nastavak za ispuhivanje nosa koji možete pronaći u apoteci.
 • Pomoći vam može i sok od mrkve koji pomaže u iskašljavanju sluzi ili sok od bijele repe koji jača imunitet, te ima antiseptičko djelovanje.
 • Protisnite kuhani poriluk kroz čistu tkaninu kako biste dobili sok. Dajte ga djetetu zaslađenog medom.
 • Dajte djetetu da pije čaj od kupusa najmanje jednom dnevno ili stavljajte melem od kupusa na djetetova prsa. 
 • Dajte djetetu čaj od majčine dušice, bijelog sljeza, plućnjaka, kozlinca ili metvice. 
 • Ulje paprene metvice ili eukaliptusovo ulje koristite za parnu inhalaciju.
 • Limunov sok s medom i vrućom vodom stari je lijek protiv kašlja.

Recept protiv kašlja za djecu

Ljekovita krema od banane pokazala je veliku učinkovitost u borbi protiv bronhitisa kod djece. Ova krema je ukusna, zdrava i blagotvorno djeluje na želudac.

Sastojci:

 • dvije zrele banane
 • dvije kašike šećera ili meda
 • četiristo mililitara kipuće vode

Priprema:

Ogulite banane i dobro ih izmiksajte. Dodajte šećer ili med, te sve skupa dobro izmiješajte. Zalijte kipućom vodom i stavite da odstoji pola sata. Smjesu konzumirajte četiri puta dnevno.

Postoji li način da se spriječi bronhitis kod beba i djece?

Učestalo pranje ruku, dobra prehrana i dovoljno sna pomoći će u prevenciji bronhitisa. Također, cjepivo protiv gripe može biti dobro rješenje ako je vaše dijete sklono bronhitisu.

Naravno, bez obzira na bronhitis, trebali biste vaše dijete držati podalje od dima cigarete zbog opasnosti koje izaziva pasivno pušenje.

Izvor: krenizdravo