U nastavku vam donosimo kako hormonske promjene na početku pete decenije djeluju na menstrualni ciklus.

Kad napunimo 40 godina, naše tjelesne funkcije se polako približavaju menopauzi.

Naše tijelo se suočava sa hormonalnim promjenama i što se prije pomirimo sa tim olakšaćemo sebi život u četrdesetim.

“Faza između „normalnog ciklusa“ i menopauze može trajati do pet godina, kaže dr. Rebeka Dunsmor-Su, doktor iz Sijetla. Ona pojašnjava da se ta faza zove perimenopauza.

Mogući izostanak menstruacije

S obzirom na to da se nivo hormona mijenja s godinama, moguće je da vam ponekad menstruacija potpuno izostane. Ali, bez brige, to je normalno za te godine.

Razlika između menstruacija je kraća

“Od određene dobi skraćuje se menstrualni ciklus, što znači da će menstruacija nastupiti češće, odnosno brže jedna za drugom. Ali, treba znati da je svako tijelo drugačije i hoće li menstruacija nastupiti kasnije ili ranije, to se može razlikovati od mjeseca do mjeseca“, kaže dr. Rebeka Dunsmor-Su.

Grčevi, PMS i promjene raspoloženja se pojačavaju

Puno hormonskih promjena nakon 40-te može znatno da utiče na raspoloženje. Ne treba se čuditi da žene tada imaju nagle promjene raspoloženja,  čak mogu biti sklone depresiji. Takođe, mogu se pojačati i bolovi i menstrualne tegobe kod PMS-a.

Manje ste plodne i manje su šanse za trudnoću

“Jajne ćelije su generalno lošijeg kvaliteta, te se pojačava mogućnost za spontanim pobačajima”,  kaže doktor i dodaje da je ipak trudnoća moguća.