Vrtić “Lužani” jedini je državni vrtić u centralnom dijelu općine Ilidža, a na čiju kompletnu obnovu – dvadeset četiri godine od završetka rata – još uvijek čekaju roditelji mališana s ovog područja.

Iako je prije tri godine obnovljen i otvoren jedan dio objekta, stvarne potrebe za smještaj djece s ovog područja su daleko veće, zbog čega se nameće potreba što hitnijeg stavljanja u funkciju i preostalog dijela vrtića. U Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji vodi aktivnosti oko obnove, kazali su nam da je izrada glavnog projekta sanacije ovog vrtića u završnoj fazi.

– JU “Djeca Sarajeva”, kao krajnji korisnik, je podnijela zahtjev za izdavanje informacije o mogućnosti priključenja vrtića na postojeću infrastrukturu preduzećima “Sarajevogas” i “Toplane” i trenutno se čeka njihov odgovor. Nakon kompletiranja glavnog projekta svih faza bit će dostavljen Općini Ilidža, koja je u obavezi da provede postupak javne nabavke za obnovu vrtića – istakli su u Zavodu.

U Zavodu su naveli da je procijenjena vrijednost obnove 1.100.000 KM, bez kuhinjske opreme.

– Tek nakon kompletiranja projektne dokumentacije bit će poznata orijentaciona vrijednost rekonstrukcije vrtića. Konačni iznos će se znati nakon provedene tenderske procedure za odabir izvođača – kazali su iz ove ustanove.

Izvor: oslobodjenje