Ma koliko čistim držali vaš dom, dvorište ili terasu, pauci će uvijek naći načina da se nastane u vašem neposrednom okruženju. Otkrivamo vam kako da ih se riješite.

Eterično ulje mente se može pronaći u bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane, odbija insekte, kao što su paukovi i mravi. Ima prijatan miris, te vam može poslužiti i kao osvježivač zraka, a potpuno je neškodljiv za ljude.

Uljem od mente protiv paukova

Pauci ne vole eterično ulje mente! Oni osjete miris hemikalije mirisnih ulja kroz male receptore čula mirisa na prednjim nogama. Jak miris mente je sasvim dovoljan da pošalje ove nametnike u drugom pravcu, što dalje moguće od vašeg doma i okruženja.

Sprej od mente

Napunite manju sprej-bocu vodom skoro do samog vrha. Dodajte pet-deset kapi eteričnog ulja od mente. Nemojte koristiti ekstrakt mente ili neka lažna etarska ulja. Zatvorite bocu i snažno protresite.

Nakon toga, možete otvoriti sprej mlaznice i ako voda miriše na mentu, odradili ste posao; ukoliko nije tako, dodajte još nekoliko kapi čudesnog ulja. Ovom mješavinom možete poprskati sve mračne uglove vašeg stana, terase, ostave u dvorištu, kao i sva mjesta gdje su pauci viđeni.

Ulje od mente

Natopite loptice od vate eteričnim uljem i poredajte ih na male tacne. Postavite ih na mjesta gdje se paukovi okupljaju u zatvorenom prostoru. Loptice od vate nemojte ostavljati na drvenom namještaju, tkanini ili drugim delikatnim površinama, pošto će ulje najvjerovatnije ostaviti mrlju. Ovaj postupak možete ponoviti ukoliko se čudesne loptice osuše ili se pauci vrate. Ovo je najidealnija metoda, ali samo za zatvorene prostorije.

Napomena: Ulje od mente je prilično jako, zbog toga nemojte ni slučajno da trljate oči dok ne operete ruke. Kućni ljubimci će se držati podalje od mirisa mente, ali ukoliko želite dodatni oprez – nemojte koristiti ovu mješavinu na površinama koje bi vaši ljubimci mogli lako dohvatiti.

Eterično ulje od mente neće škoditi vašoj koži ukoliko niste alergični, čak pomaže kod jakih glavobolja i ublažava mišićne bolove – još jedan bonus u vašoj avanturi borbe protiv paukova.

Izvor: lifepressmagazin