Saznajte i koje su najčešće greške kojima bukvalno ubijamo originalni okus kafe…

Ima nešto posebno u turskoj kafi! U kafićima se nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće. Danas vas podsjećamo kako se pravilno kuha kraljica svih kafa, da ne bi pala u zaborav.

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina i zbog toga nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle. Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ukoliko su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve, ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  • previše miješanja ubija okus,
  • ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja okus kafe,
  • miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmijeniti okus omiljenog jutarnjeg napitka,
  • ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je okus drugačiji – zapravo, bolji!