Većina nas zna koliko period pred vjenčanje zna biti stresan, pogotovo kad je riječ o odabiru vjenčanice i svih onih “popratnih” detalja za spremanje…

Popularni korzet i sirena-kroj

Na vrhu liste popularnosti je korzet. Stoji skoro svakoj ženi, a naglašava struk, podiže grudi, popravlja držanje i otkriva ramena, što je senzualni dodatak svečanom izgledu.

Srcoliki izrez idealan je za prosječne grudi. S druge strane, ravni izrez dobar je za žene s malim grudima jer korzet vizuelno povećava grudi, a djeluje umanjujuće kada je u pitanju bujnije poprsje. Srcoliki  izrez na većim grudima koketira s vulgarnošću, a posebno treba voditi računa o dubini tog izreza.

Sirena-kroj postao je sinonim za svečane haljine. On je čest odabir zvijezda na crvenom tepihu i ujedno jedan od najpopularnijih modela haljina na vjenčanjima. Međutim, nemojte prigrliti trend ako vam dotični broj ne laska tijelu. Sirena-kroj zahtijeva liniju idealnog pješčanog sata i nešto više centimetara. Kraće noge loše podnose ovaj kroj.

Lepršavo ili pripijeno?

Til, čipka i svila najčešći su materijali od kojih se izrađuju vjenčanice. Pripazite da ne odaberete vjenčanicu koja kombinuje više materijala jer to rezultira neukusom. Na svadbi ostavite glamurozan utisak, ali ipak u granicama dobrog ukusa.

Zavisno od općih odjevnih trendova, mijenjaju se i trendovi kada je riječ o dizajnu vjenčanica, a to također utječe na odabir materijala. Kod nas su dugo bile popularne svilene lepršave vjenčanice, dok u posljednje vrijeme mlade ipak biraju pripijene haljine.

Važno je i kakav utisak želite da ostavite odnosno kakav stil želite na svom vjenčanju. Romantične i nježne mlade odabrat će jednostavnije krojeve, decentni ukras i retro modele.

Za pravu bajku i princezu u glavnoj ulozi tu su krinoline. Ako želite ostaviti seksi utisak, tu su pripijeni modeli i izrezi, a u tom slučaju, razmišljajte o vjenčanicama koje prate tijelo uz otvorena leđa, srcoliki korzet ili popularna varijanta tzv. “November rain” – haljine s kratkim prednjim dijelom. Pazite i na dužinu haljine kako ne bi bila prekratka, na dubinu dekoltea i eventualnog leđnog izreza.

Modni detalji

Kad su modni dodaci u pitanju, svakako ih prilagodite vjenčanici, nikako obrnuto. Ne možete pogriješiti uz lijepe minđuše i ukras u kosi. Narukvica vam može smetati tokom cijelog dana.

Ako je vaša vjenčanica zatvorena, neka nakit bude minimalan – odlučite se za decentan ukras u kosi i izbjegavajte ogrlice. One pristaju uz korzetirane haljine i modele s otvorenim leđima.

Pripazite i s odabirom vela – ako je vaša haljina bogato ukrašena na gornjem dijelu, preskočite veo. On idealno pristaje uz vjenčanice koje prate liniju tijela.

Vjenčanica je za većinu žena jedna od najvažnijih stvari tog dana. Ona mora biti prilagođena vašem tijelu i ukusu – to je tajna savršene vjenčanice u kojoj ćete sa stilom izreći svoje sudbonosno “da”!

Izvor: budi.in