Prezervativi su najrasprostranjenija metoda za kontracepciju i jedinstven način da se zaštitite od spolno prenosivih bolesti. Ipak, oni nisu sto posto bezbjedni.

Iako to i nije česta pojava, može se desiti da prezervativ pukne tokom seksualnog odnosa. Ukoliko se to desi, ne paničite – budite spremni!

Kad treba da se zabrinete?

Ako otkrijete da je prezervativ pukao nakon što je partner ejakulirao, rizik od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti je veliki, pogotovo ako imate seksualni odnos sa nepoznatim partnerom. Čak i ako poznajete vašeg partnera i ako isključujete spolno prenosive bolesti, uvijek postoji rizik od neželjene trudnoće.

Ukoliko prezervativ pukne prije nego što partner ejakulira, to ne znači da ste zaštićeni; i prije ejakulacije muškarac luči tečnost koja sadrži spermu (tzv. predejakulaciona tekućina). Zbog toga je rizik od neželjene trudnoće i seksualnih bolesti i dalje moguć.

Šta uraditi?

Za zaštitu od neželjene trudnoće nemate preveliki izbor. Nabavite pilulu za hitnu kontracepciju ili pilulu za “dan poslije”. Mogu se naći u skoro svakoj apoteci, a najbolje je da je popijete što prije poslije seksualnog odnosa.

Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti (SPB), isperite se toplom vodom, bez korištenja kozmetičkih proizvoda. Naravno, to vas neće u potpunosti zaštiti od SPB, ali će u svakom slučaju smanjiti rizik.

Ukoliko krv, sperma ili vaginalna tečnost dođu u kontakt sa otvorenom ranom, odmah dezinficirajte alkoholom. Ukoliko saznate da vaš partner boluje od neke bolesti, odmah posjetite ljekara specijalistu.

Da biste bili sigurni da se niste zarazili, uradite test na HIV dvije sedmice od posljednjeg seksualnog odnosa.

Savjeti

Da ne biste prolazili kroz cijeli taj proces stresa i iščekivanja, slijedite sljedeće savjete:

  • Ne upotrebljavajte zube, nož ili neki drugi oštar predmet za otvaranje paketića prezervativa.
  • Pazite na nokte dok stavljate prezervativ.
  • Vaš partner treba da koristi prezervativ tačne veličine. Ukoliko je prezervativ prevelik, velika je vjerovatnoća da će da spadne.
  • Provjerite da li je vaš partner pritisnuo gornji dio prezervativa dok ga je stavljao. Tako ćete izbjeći stvaranje zračnog mjehura koji može da prouzrokuje pucanje.
  • Upotrebljavajte lubrikant na vodenoj bazi.