Ako ste se odlučili da uskoro stanete na ludi kamen, pretpostavljamo da vas čeka mnogo obaveza oko vašeg najsretnijeg dana u životu.

Svadbena torta svakako će biti jedna od stavki vašeg planera jer ona predstavlja i jedan od ključnih momenata vašeg vjenčanja. Bit će teško snaći se u širokoj ponudi torti – mi vam zato prenosimo koji su to najpopularniji ukrasi, kako bismo vam olakšali izbor.

Figurice na vrhu torte

Poslastičari su ovaj detalj usavršili do tančina, te figurice mladenaca od fondana i dalje predstavljaju klasično, a opet popularno rješenje za vrh svadbene torte. Možete se odlučiti za figurice u pokretu (one koje plešu, sjede, gdje mlada „vuče“ mladoženju) ili pak one u obliku meda ili ptičica koje su simpatičan i sladak ukras.

Jedna od originalnih mogućnosti je i ona u kojoj se na vrh torte postavljaju veo i cilindar, a koji simbolizuju mladence.

Detalji od čipke

Bilo da se koristi šlag ili fondan, detalji od čipke uvijek predstavljaju prvoklasan izbor i iskazuju prefinjen ukus mladenaca. Čipkani ukrasi mogu biti šare preslikane sa vjenčanice ili u pak mnogo diskretnijem obliku, postavljene samo na dijelove oboda svadbene torte. Čak i ukoliko je cijela torta dekorisana ovim stilom, ona će djelovati romantično i nježno.

Cvijeće kao detalj svadbene torte

Cvijeće se i ranije koristilo kao dodatak na svadbenim tortama, ali je u posljednje vrijeme postalo zaista pravi hit. Bez obzira na to da li se ovom prilikom upotrebljava prirodno ili vještačko cvijeće, kojim se nerijetko obavijaju same ivice spratova torte ili se ono postavlja na samo dno, cvijeće je neizostavno upečatljiv detalj, pogotovo kod jednobojnih torti.

Jedan od zapaženih trendova podrazumijeva cvijeće od šlaga ili fondana na samom vrhu bijele torte, u raznobojnim bojama i obliku velikog buketa ili ikebane.

Mašne i cirkoni

Cirkoni su se iz visoke mode definitivno preselili i u poslastičarske tokove, predstavljajući pravo osvježenje ne samo svadbenim tortama već i različitim vrstama slatkiša. Ukoliko se razbije predrasuda o njima kao vjesnicima neukusa i kiča i ukoliko se koriste s mjerom, oni mogu predstavljati pravo malo umjetničko čudo i dati disko izgled vašoj svadbenoj torti.

Nerijetko su i ukras ukrasa, odnosno dodatak mašni, koje su raskošan dodatak tortama na sprat, bilo da se one dekorišu jednom velikom ili sa više manjih mašni.

Zlatni detalji

Neprolaznu klasiku predstavljaju zlatni ukrasi svadbene torte koji su ujedno i simbol i budućeg bogatstva mladenaca. U ovu grupu spadaju kako zlatne šare svih oblika tako i zvjezdice i srca zlatne boje koje se postavljaju na dugačke štapiće, zabodene u površinu posljednjeg sprata odnosno sa strane najnižeg sprata torte. Dobru varijantu također predstavlja i diskretna oivičenost zlatnom bojom, a koja će dodati dašak luksuza vašoj torti.

Biseri i perje

Za prave trendesetere, biseri i perje kao dodaci svadbene torte pun su pogodak. Ovi retro detalji mogu dati dinamiku i osvježiti i najednostavnije torte, a neće djelovati kič čak ni kada se njima „pospe“ čitava površina odnosno ivice spratova torte. Biserima je perje sjajan pratilac, bilo da se u tom obliku iscrtava šara na torti ili se pak vještačko perje postavlja sa strane, kao detalj koji neosporno privlači pažnju.