U parku Hastahana, u sarajevskom naselju Marindvor, otvoren je “Dan za porodicu“, u okviru kojeg će danas posjetioci imati priliku uživati u raznovrsnim zabavnim, sportsko-rekreativnim, umjetničkim i edukativnim sadržajima.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje “Majka i dijete – Bombon” – Institut za majku, u saradnji sa Opštinom Centar i JU “Centar kulture i mladih” kako bi osnažili imidž porodice kao najstarije institucije na svijetu.

Manifestaciju “Dan za porodicu” zvanično je otvorio načelnik Opštine Centar – Nedžad Ajnadžić koji je istakao punu podršku opštinske administracije ovakvim programima, te organizacijama i institucijama koje ih provode.

Najavio je da će putem Opštinskog vijeća i administracije ustanoviti centar za majku i dijete u opštini Centar, te da će čvrsta saradnja biti uspostavljena sa onima koji se pripremaju za život, kao i sa onima koji su u trećoj životnoj dobi.

“Ova lokalna zajednica je veoma ponosna na jedan projekat koji smo radili u saradnji sa partnerima i zadovoljni smo da smo u prošloj godini pomogli majkama i očevima da putem podrške vještačke oplodnje dobiju trinaest beba na području ove opštine. Nastavićemo s tim i mislim da je to dobar i koristan projekat”, kazao je Ajnadžić.

Direktorica Instituta za majku i dijete – Belma Šoljanin i predsjednica Udruženja “Bombon”, Alma Hodžić-Badić su kazale da im je ova manifestacija jedan od najdražih projekata.

“Nastavljamo jačati bh. porodicu i danas iz Sarajeva ide poruka cijeloj Evropi i svijetu da je porodica zakon”, kazala je Hodžić-Badić.

Kroz edukativno-zabavni program – puzijadu i takmičenje tata u presvlačenju beba, koncert, maskote, radionice o prevenciji postpartalne depresije – organizatori i članovi porodice će cijelom svijetu poslati poruku o važnosti očuvanja porodice, njenoj ulozi i jačanju u društvu.

Koncert pod nazivom “Mravko Travko” za mališane i njihove roditelje izveli su Latif Moćević i njegova supruga Mersiha, a mališane su zabavljale i sa njima se družile maskote Dizni junaka – Mikija i Mini.

Izvor: FENA / klix