Vakcina protiv spolno prenosive bolesti klamidije prošla je prve sigurnosne testove. To je prva vakcina ove vrste koja je testirana na ljudima.

Vakcinacija je možda i najbolji način za borbu protiv bolesti koja je veoma česta. U Velikoj Britaniji, na godišnjem nivou, skoro polovina zabilježenih slučajeva spolno prenosivih bolesti je od klamidije.

Dodatni testovi pokazat će koliko je efikasna i koja je doza potrebna, navodi magazin “The Lancet Infectious Diseases”. Za to će biti potrebne godine, a u međuvremenu najbolji način da izbjegnete klamidiju je korištenje prezervativa.

Šta je klamidija?

Klamidija je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim odnosom bez zaštite, čak i ako nema penetracije.

Bakterija klamidije nalazi se u sjemenu i vaginalnoj tečnosti. Zaražena osoba često nema simptoma, zbog čega se klamidija naziva i tihom bolešću. Ako se ne liječi antibioticima, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i utjecati na plodnost.

Seksualno aktivnim osobama, mlađim od 25 godina, savjetuje se da se svake godine testiraju na klamidiju. Moguće je kupiti i opremu za testiranje u apotekama.

Zašto je potrebna vakcina?

Klamidija se liječi antibioticima, ali infekcija se može vratiti. Klamidija je i dalje najčešća spolna bolest, uprkos raznim testovima, pregledima i antibioticima. Vakcinacija bi mogla biti rješenje na duže staze, nadaju se stručnjaci.

Tokom prvih testova, istraživači sa Imperijalnog Koledža u Londonu su na grupi od 35 žena koristili dvije različite formule vakcine i jednu placebo. Obje formule vakcine ispostavile su se kao sigurne, ali jedna se ipak pokazala boljom. Sada istraživači žele tu bolju vakcinu da upotrebe u narednoj fazi testiranja.

– Rezultati su ohrabrujući jer pokazuju da je vakcina sigurna i stvara imunoreakciju koja bi potencijalno mogla štititi organizam od klamidije. Sljedeći korak su nova testiranja, ali dok ona ne budu gotova, nećemo znati štiti li vakcina zaista. Nadamo se da ćemo za godinu ili dvije početi novu fazu testiranja. Ako ona budu uspješna, možda bi za pet godina mogli dobiti gotovu vakcinu – rekao je profesor Robin Šetok.

Šetok je naveo da bi se ova vakcina mogla dati zajedno sa onom protiv HPV virusa.