Pod pojmom „mačo“ se podrazumijeva muževan muškarac, šarmantan, siguran u sebe, uz to malo i “agresivan”… onaj koji umije da jasno stavi do znanja drugima da njegova žena pripada samo njemu.

Kada sretne upravo ovakvog, žena osjeti magičnu privlačnost, imajući utisak da je nešto prosto vuče ka njemu. U njega se zaljubljuje, a odnos opisuje kao fatalnu privlačnost. U početnim fazama emotivne veze prisutan je doživljaj da ste u stanju da preskočite visoku zgradu, kao da ste na sedmom nebu. Sve na prvi pogled izgleda savršeno, a vi vjerujete da ste pronašli čovjeka svog života.

Vremenom, upoznavajući ga, otkrivate da se ispod tog savršenog šarma i muževnih osobina krije emotivna tupost i praznina. Onda se desi da žena uviđa da njen muškarac, njen alfa-mužjak, postaje opasan po njeno valjano socijalno, emocionalno i psihološko funkcionisanje.

Takav tip muškarca vrlo vješto koristi svoje sposobnosti, manipulišući vama i vašim emocijama. On vam čita misli i kroz smiješak radi upravo ono što vi tada želite. Manipuliše, a kada dobije ono što želi – postajete mu neinteresantni i tada kreće u potragu za drugom.

Često se ovakav tip osobe naziva psihopatska ličnost. Navedeni termin, iako umrežen u općoj populaciji, u klasifikacionim sistemima se vodi pod drugim kategorijama. No, autorica će se u tekstu baviti navođenjem osobina takve ličnosti, ne baveći se mnogo stručnom terminologijom.

Emotivna veza sa ovakvim tipom muškarca je konstantna klacklica između „dobra i zla“. On ima faze kada je potpuno emotivno isključen, hladan, rigidan. Bez ikakvog razloga je ljut i distanciran.

Konstantno vam prigovara, omalovažavajući vas, dok mu sve smeta. Nakon te faze, on postaje nevjerovatno pažljiv, nježan, obasipa vas poklonima, radeći sve one stvari sa početka veze. U toj fazi, žena je u blaženom stanju i nada se da je ona prethodna loša faza zauvijek završena. Uzalud se nada; ubrzo njih dvoje kreću u novi krug.

Jedna od naglašenih osobina „psihopate“ jeste isticanje krivice drugog. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke. Ako vas prevari – krive su te druge žene koje su ga zavele ili pak vi jer mu u posljednje vrijeme niste posvećivali dovoljno pažnje ili ko zna ko je još sve kriv.

On se lako potuče, ima ispade bijesa, sklon je konzumiranju psihoaktivnih supstanci, brzoj vožnji, razbijanju stvari. No, za svoje nasilno ponašanje uvijek ima dobar alibi, prenoseći krivicu na drugog. Dalje, on će biti spreman da vam kaže da ste ružni, debeli, glupi, neobrazovani. Na taj način, on utječe na vaše samopouzdanje, a uz to dodaje da ste prava sretnica jer je sa vama, a njega želi tako mnogo žena.

Ovakav muškarac nije sposoban da voli. On od drugog, od žene, pokušava da stvori sredstvo za zadovoljenje vlastitih potreba i u tu svrhu se koristi različitim manipulativnim sredstvima, kao što su ljubomorne scene, omalovažavanje, prijetnja i posesivnost.

Ovakav muškarac ne voli vaše prijatelje i preduzima razne mjere da vas udalji od njih. Naslućuje da bi vaši prijatelji mogli negativno da utječu na vas i da pod njihovim utjecajem možete promijeniti mišljenje o njemu. To je motiv zbog koga o njima počinje ružno da priča, zamjerajući im niz stvari. Prema njegovom mišljenju, vaše drugarice se ponašaju nedolično, najčešće navodeći da primjećuju da se nekima od njih on i dopada.

Ovakav muškarac ima jedan dominantan strah, a to je strah od napuštanja i raskida. Ideja da od strane partnerke može biti napušten, za njega predstavlja neprihvatljiv čin i zbog toga je spreman da učini sve da to spriječi. U takvim situacijama bit će spreman da se rasplače, moli, nudi razna obećanja, prijeti da će ubiti vas ili sebe. Dok vas opet ne vrati u svoje „gnijezdo“ bit će spreman danima da vas zove, prati, šalje poruke, da vas voli kao nikoga.

Šta još radi ovakav tip muškarca?

On vas ubjeđuje da ste dobili “Bingo”… da je on najbolja stvar koja vam se mogla desiti u životu i da je zbog toga privilegovan i da je potrebno njegove potrebe zadovoljavati na prvom mjestu.

Sklon je da vas provjerava, zabranjuje vam da izlazite, da ostvarujete komunikaciju sa drugim muškarcima. Ukoliko se „odmah“ ne javite na njegov poziv, u stanju će biti da vas satima ispituje za razloge takvog „nedopustivog“ ponašanja. Nekada neke žene upadnu u zamku tumačeći njegovu ljubomoru kao znak ljubavi, ali – nažalost – to je njegova težnja da vas kontroliše.

Psihoterapijski proces sa ženama koje su bile u emotivnoj vezi sa ovakvim tipom muškarca je vrlo težak i dugotrajan. Kada žena odluči da izađe iz ovakve veze, gotovo po pravilu ima potrebu da se vrati ukoliko nije dobro pripremljena za odlazak ili ako nije pretrpjela traumatično iskustvo životne ugroženosti…

Autorica: Helena Rosandić, psihoterapeutkinja, dr. psiholoških nauka