Keratokonus je progresivna bolest rožnice koja – prema najnovijim istraživanjima – zahvata jednu od petsto osoba, a najjača progresija je kod djece i mladih, dok oko četrdesete godine života počinje stagnirati.

Keratokonus kod djece – može li se oslijepiti?

Prije svega, potrebno je objasniti kako dijete koje ima dijagnosticiran keratokonus ne može oslijepiti, no potrebna je pravodobna intervencija kojom se može zaustaviti progresija bolesti, pa čak i potpuno spriječiti razvoj keratokonusa.

U slučaju da se keratokonus ne liječi, pogotovo u težim slučajevima, potrebno je transplatirati rožnicu, a to sa sobom nosi i neke potencijalne komplikacije, piše “Dioptrija.hr”.

Keratokonus je općenito bolest koja kvari vid i osobe koje boluju od njega ne mogu raditi u određenim profesijama, kao npr. u: policiji, vojsci, vatrogascima…

Keratokonus kod djece – šta napraviti?

Redovni pregledi ključni su za rano otkrivanje keratokonusa. Kako bi se što ranije otkrila slabovidnost, a i zbog zakonskih propisa, prvi oftalmološki pregled djeteta treba se obaviti do navršene četvrte godine života. Zatim, slijedi i pregled prije polaska u osnovnu školu.

U slučaju da roditelji primijete ili posumnjaju da njihovo dijete ne vidi dobro, pregled treba obaviti bez obzira jesu li već obavili preglede prije. Ako dijete često škilji i napreže se da izoštri daleke predmete, može biti kratkovidno ili imati keratokonus.

Posebnu pažnju treba obratiti kod djece čiji jedan od roditelja ima dijagnosticiran keratokonus. Kod takve djece preglede je potrebno vršiti jednom godišnje.

Koji su simptomi?

Znakovi i simptomi keratokonusa mogu se mijenjati kako ova  bolest napreduje. Oni uključuju:

  • zamagljen ili iskrivljen vid
  • povećanu osjetljivost na jako svjetlo i odsjaj
  • probleme s noćnim vidom
  • pogoršanje ili zamućenje vida
  • promjene dioptrije – posebno astigmatizma

Keratokonus kod djece – liječenje

U početnim stadijima, vid se može korigirati naočalama ili lećama, no u uznapredovalim slučajevima potrebne su polutvrde ili hibridne leće.

Keratokonus se liječi tzv. “crosslinking” metodom. “Crosslinking” zahvat je relativno jednostavan, gdje se pomoću riboflavina i ultraljubičastih zraka učvršćuje tkivo rožnice i tako preduhitri napredovanje bolesti. Ako se bolest otkrije u pretkliničkoj fazi, onda se pacijent može u potpunosti riješiti keratokonusa.

Autor: doc. dr. sc. Dean Šarić / dioptrija.hr