Osigurati pravilan unos hranljivih materija potrebnih za rast i razvoj djece jedan je od najvažnijih zadataka roditelja. Pokazatelj onoga što unosimo u svoj organizam nalazi se na deklaraciji svakog prehrambenog proizvoda.

Deklaracija nam otkriva porijeklo, namjenu i sastav proizvoda. Na deklaraciji razlikujemo spisak sastojaka i hranljivu vrijednost namirnice.

U spisku sastojaka navode se svi sastojci koje se nalaze u namirnici i to redom – od sastojka kogjeg u proizvodu ima najviše do sastojka koga ima najmanje. Ukoliko je određeni sastojak u spisku boldiran – ili je na drugi način istaknut – radi se o sastojku koji je alergen.

Ukoliko dijete ima problem sa alergijom na taj sastojak, potrebno je izbjegavati taj proizvod. Takođe, u spisku sastojaka se nalaze svi sastojci, pa i aditivi. Deklarišu se navođenjem kategorije i naziva aditiva ili njegovog E-broja (emulgator sojin lecitin ili emulgator E 322). Pravilnik o deklarisanju dozvoljava da se aditiv ne mora označiti E-brojem, ali mora kategorijom. Kategorije aditiva su emulgatori, regulatori kiselosti, stabilizatori i dr.

Važan podatak je hranljiva vrijednost proizvoda. Ona nam govori koliko je hranljivih materija sadržano u 100 g odnosno 100 ml proizvoda. Sve hranljive materije se navode u gramima, a energetska vrijednost u kJ/kcal.

Obavezno je navođenje količine sljedećih hranljivih materija: masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Uz ove informacije, tablica može sadržati i podatke o vlaknima, skrobu, poliolima, mononezasićenim masnim kiselinama, polinezasićenim masnim kiselinama, kao i mineralima i vitaminima.

Roditelji treba da obrate pažnju upravo na tablicu jer najčešće greške su previsok dnevni unos proteina i ugljenih hidrata, što dovodi do gojaznosti djece.

Odgovarajuća količina proteina je 20 g/dan sve do 12 mjeseci, potom 30 g/dan sve do 3. godine, dok je za odraslog čovjeka to 50 g/dan iz svih izvora.

Na deklaraciji je dobro obratiti pažnju i na količinu šećera za koju je poželjno da bude što manja, dok količina ugljenih hidrata može biti veća. Takođe, treba provjeriti količinu zasićenih masti i soli koje takođe treba da budu što manje.

Maksimalni unos soli na 100 g proizvoda je do 0,5 g. Za lakše snalaženje, maksimalni dnevni unos soli iz svih izvora je 5 g za odraslu osobu, što odgovara količini od jedne male kašike.

Najvažniji podatak na deklaraciji je rok upotrebe, kao i uslovi čuvanja proizvoda. Pored toga, tu se nalaze i drugi bitni podaci o zemlji porijekla, proizvođaču, lot-broju i dr.

Autorica: dr. sc. Danica Zarić / zenasamja.me