Iako je biljkama neophodno sunce da bi cvjetale i dale dovoljan broj plodova, velike vrućine na njih utiču puno teže nego na ljude, a to je prilično lako shvatiti ako znate da su ljudi sastavljeni od 60 odsto vode, a biljke od čak 85 do 90 odsto; to znači da porastom temperature biljke postaju žednije i više se znoje nego ljudi.

Baš kao i ljudi, neke biljke bolje podnose toplinu nego drugi i važno je da znate koje su to koje vole sunce, a koje preferiraju klima-uređaj da biste im mogli pomoći tokom velikih vrućina, piše portal “Kućica”.

Povrće

Paradajz

Paradajz, paprike, patlidžan, kukuruz, dinje i tikvice su biljke kojima je potrebna temperatura između 26 i 32 stepena Celzijusova, punih mjesec dana da bi razvile okus i boju i to sve dok imaju dovoljno vode. Ovo su biljke koje zaista vole sunce i koje su dobro opremljene za velike vrućine. Sve na šta treba da obratite pažnju jeste da ih redovno zalijevate i to rano ujutro i naveče kad zađe sunce.

Biljke koje vole hladnije vrijeme su zelena salata, špinat, rukola, brokula, kelj, karfiol, grašak. Čak i ako ih redovno zalivate, ove biljke imaju tendenciju da jednostavno prestanu sa rastom čim temperatura vazduha pređe 26 stepeni. Ove biljke bi trebalo saditi na mjestima koja su u hladu, a kad je vrijeme ovakvo kakvo je ovih dana, onda treba da ih zaštitite – kako od topline tako i od sunca.

Ako ste biljke posadili u saksije – premjestite ih u debeli hlad, a ukoliko su u bašti – pokušajte im sami napraviti hlad, što će spustiti temperaturu za nekoliko stepeni.

Cvijeće

Biljčicama koje cvjetaju u kasno ljeto obično ne smeta vrućina, a kada temperatura pređe 32 stepena Celzijusova neophodno je samo da ih zalivate nešto češće nego obično, ali vrućina im obično ne smeta.

S druge strane, biljke koje cvjetaju u proljeće obično muku muče sa vrućinama i trebalo bi da ih pošto-poto zaštitite od vrućina.

Najbolji način da ih zaštitite jeste da ih presadite u saksije ako su napolju i sklonite ih na neko hladnije mjesto do jeseni. Isto tako, važno je da redovno skidate uvelo lišće i grančice i da biljku održavate zdravom. Naravno, sve se ovo odnosi na višegodišnje biljke.

Za jednogodišnje cvijeće vrelina može biti pogubna ako na njih zaboravite samo nekoliko dana i zato ih redovno zalivajte. Kad kažemo redovno, mislimo svaki dan i to tako da budete sigurni da je voda došla sve do korijena.

Trikovi za zalivanje

Fokusirajte se na korijen – prosipanje vode po listovima je ne samo trošenje resursa nego i opasno po biljku jer se tako lakše razvijaju bolesti. Radije pripazite da zalivate uz korijen biljke kojem je voda najpotrebnija.

Ne pretjerujte – kod vanjskih biljaka vodite se sezonom: ljeti je potrebno više zalivanja nego u proljeće i jesen kada su kiše u većini slučajeva obilnije. Zalivajte ujutro – ili bolje rečeno – ne zalivajte kada je sunce visoko na horizontu, a u nuždi to može biti i naveče.

Ujutro je tlo najhladnije i korijen će biti najmanje ugrožen. Birajte pravu vodu – stručnjaci se slažu kako je najbolja izvorska voda, voda iz bunara ili kišnica. Ako niste u prilici nabaviti takvu vodu, radije zalivajte biljke vodom koja je odstajala nekoliko dana jer se u njoj barem djelimično odvojio kamenac.