Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma “Svi predsjednikovi ljudi” Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set “Bliski susreti treće vrste” Stevena Spielberga.

Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s rediteljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi), te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine.

Crno-bijele i fotografije u boji uramljene su u ramove od orahovog drveta koje je posebno za ovu izložbu izradila bosanskohercegovačka firma Artisan, po želji umjetnice kojoj se prošle godine, dok je kao članica žirija 24. Sarajevo Film Festivala boravila u Sarajevu, jako svidio namještaj koji Artisan proizvodi i ljepota drveta od kojeg je napravljen, te je izrazila želju da ramovi za njene fotografije budu izrađeni upravo od tog drveta.

Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentira dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak osobni pogled na sauvremenu kinematografiju.

Izložba će biti otvorena u subotu, 17. augusta, u 12 sati, i bit će otvorena do 7. septembra. Razgovor s umjetnicom će u nedjelju, 18. augusta, u 17:30 sati moderirati Damir Šagolj.