U moru problema sa kojima se susreću samohrani roditelji, neplaćanje alimentacije i nepoštovanje sudskih presuda jedan je od najvećih. Bez bilo kakve podrške institucija i društva, svakodnevno vode borbu za svoje dijete i može se reći da su jedna od najugroženijih populacija u BiH.

Krivično gonjenje

Iz Opštinskog suda u Sarajevu rekli su za “Avaz” da je trenutno u procesu 47 predmeta upravo zbog problema neplaćanja alimentacije. Kazne za neplaćanje su od 500 do 5.000 maraka.

Alimentacija u BiH iznosi od 90 do 350 KM, gdje je u prosjeku zbog standarda najviše onih do 200 KM.

Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja „Jedan manje – One Less“, ističe da dosta njih nije edukovano da mogu krivično goniti osobu koja ne plaća alimentaciju ili jednostavno to ne rade jer nemaju dovoljno novca.

– Mogu tužiti bivšeg partnera koji je određen sudom za alimentaciju ako ne izvršava svoju dužnost. Bitno je staviti fokus na to da alimentacija pripada djeci, a ne partneru ili partnerki – ističe Činjarević, dodajući da bi onima koji ne plaćaju alimentaciju trebalo oduzeti pasoš.

Veliki je broj nesavjesnih roditelja i onih koji se, jednostavno, ogluše na sudsku presudu. Međutim, kako Činjarević navodi, za sve to postoji adekvatno rješenje.

Napraviti fond

– Alimentacioni fond moja je ideja još od prije nekoliko godina. Država bi trebala isplaćivati obaveze nesavjesnih roditelja, a onda bi država potraživala neplatiše – rekla je Činjarević.

Udruženje samohranih roditelja „Ponos“ uz pomoć Helsinškog parlamenta sprovelo je istraživanje na području Republike Srpske. Prema rezultatima, 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20 odsto plaća povremeno, dok samo 6,9 odsto redovno plaća alimentaciju svojoj djeci. Kako navode, slični su podaci i u Federaciji BiH.

U Kantonu Sarajevo ima 40.000 samohranih roditelja.

Izvor: avaz