Kada prevencija, odnosno sredstva za sprečavanje trudnoće zakažu, tj. kada zaboravite popiti svoju oralnu kontracepciju ili se tokom spolnog odnosa dogodi pucanje ili skliznuće kondoma ili uopće niste upotrijebili nijednu kontracepcijsku metodu, rješenje postoji u tableti za dan poslije.

Oralna tableta

Ova hitna kontracepcija je efikasna, ali postoje neke stvari na koje treba pripaziti prije uzimanja.

Većina žena uvjerena je kako je riječ o tableti za pobačaj, što nije istina. Visoke doze ove postkoitalne kontracepcije onemogućavaju oplodnju jajne ćelije odnosno sprečavaju ovulaciju, slično kao što konvencionalna oralna tableta sprečava trudnoću.

U tableti za dan poslije sadržan je hormon progesteron (levongestrel) i mora se uzeti najkasnije u okviru 72 sata nakon spolnog odnosa, iako najjače djelovanje ima u toku prva 24 sata. Također, ne morate čekati određeno vrijeme da biste je uzeli nego to možete učiniti odmah nakon spolnog odnosa.

Kako je riječ o tableti s visokom dozom hormona, nipošto se ne smije koristiti kao redovna kontracepcija nego samo u hitnim slučajevima koje smo naveli.

Glavobolja i mučnina

Također, tableta ne djeluje ako je žena već trudna. Tableta za dan poslije trebalo bi da se uzme samo jednom u toku menstrualnog ciklusa. Da li je bila efikasna, pokazuje dobijanje sljedeće menstruacije. U slučaju da ta sljedeća menstruacija kasni više od pet dana, svakako se obratite ljekaru.

Tableta se generalno dobro podnosi, ali u pojedinačnim slučajevima može doći do glavobolje i mučnine.

Pojedite obrok

Preporučljivo je pojesti nešto prije uzimanja tablete. No, ako povraćate i tri sata nakon uzimanja hitne kontracepcije, trebali biste uzeti još jednu tabletu. Žene s oštećenjem jetre ili koje imaju teži oblik astme ne smiju uzimati ovaj lijek.

Ciklus

Osim povraćanja i mučnine, kao nuspojave mogu se javiti bolovi u stomaku, dojkama i glavi. Također, treba znati da pilula za dan poslije može poremetiti menstrualni ciklus, pa krvarenje može početi dan ranije ili kasnije nego inače.

Činjenice o ovulaciji

  • Žena ovulira, otprilike, jednom svakih 28 dana, što znači da je šansa da će žena ovulirati na odabrani dan odnosno jutro 3,57 posto.
  • U vrijeme ovulacije, jajašce se može oploditi tokom 12-24 sata nakon spolnog odnosa (jedan dan).
  • Kada sperma uđe u žensko tijelo, ona ostaje živa i sposobna za oplodnju jajašca i do 5 dana.
  • Hitna kontracepcija ostaje na snazi nekoliko dana.
  • Oplođenom jajašcu potrebno je od 5 do 7 dana da bi se ugnijezdilo u sluznicu maternice.

Kada ne uzimati pilulu?

Nemojte uzimati tabletu za dan poslije ako:

  • znate da ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti
  • imate historiju alergije ili preosjetljivosti na njene sastojke
  • imate noviju historiju abnormalnog ili vaginalnog krvarenja kojem vaš ljekar još nije otkrio uzrok
  • imate više od 75 kilograma

Važno!

Tableta za dan poslije neće vas zaštititi od trudnoće ako imate spolni odnos nakon što uzmete tabletu. Umjesto toga, morate je uzeti odmah nakon nezaštićenog seksa.

Izvor: avaz