U vezu treba ulagati. Da bi vaša ljubav opstala, morate se svaki dan truditi i pokazivati bar male znakove pažnje.

U zdravim vezama, partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju čineći lijepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga. Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge.

Aktivno komuniciraju

Šta to tačno znači? Naime, ljudi koji su u sretnim i uspješnim vezama zaista čuju šta im njihovi partneri govore. Čuju šta žele, šta ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu pozvati svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

“Pozivi poput: ‘Upravo sam stigla’ ili ‘Da li ti treba nešto iz radnje’, te poruke poput: ‘Baš razmišljam o tebi’ ili ‘Dogodilo mi se nešto presmiješno’ imaju uvijek isti rezultat: osjećaj povezanosti, osjećaj da ste ključan dio nečijeg života”, objašnjava bračna i porodična terapeutkinja, Winifred M. Reilly.

Daju komplimente

“To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svijetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao ‘izvrsna večera’ ima veliki značaj na odnos”, objasnila je Samantha Rodman, psihologinja i stručnjakinja za veze, prenosi Index.hr.

Ne skrivaju emocije

“Kada jedan od partnera osjeća da treba da ‘izvlači’ misli i emocije od drugog, takav odnos može da bude veoma otuđen”, smatra Samantha Rodman, prema kojoj je upravo otvoren razgovor o sopstvenim emocijama i mislima ključan za sretnu vezu.

Ne zaboravljaju “volim te”

“Sretni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopće ne očekuje. U mnogim odnosima, ‘volim te’ dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi slijedi. Prečesto čujem izgovor da ‘ne žele da te riječi previše koriste’. U sretnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore”, objasnio je Kurt Smith, bračni terapeut.