Stanovnici BiH imaju isti državni IQ kao Armenija, Irak, Kazahstan, Uzbekistan i Tajland. U najnovijem istraživanju svjetske inteligencije, BiH ima državni prosjek od 89 IQ i dijeli 60. mjesto (od 203 države) s nekoliko zemalja izvan Evrope.

Na vrhu ljestvice su Japan, Tajvan i Singapur s IQ rezultatom od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promjene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardiziranih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Bjelorusija (102), no odmah za njom slijedi očekivana skupina država: Finska, Holandija, Njemačka, Estonia i Lihtenštajn s IQ od 101.

Najoštrija zona tranzicije IQ-a u Evropi je istočni Jadran; počevši od Slovenije (99) do Hrvatske (96), BiH (89), Crne Gore (86) i Albanije (82). Sjeverna Makedonija ima isti rezultat kao Albanija, dok je Srbija postigla rezultat IQ-a 90.

Na dnu svjetske IQ ljestvice se nalazi 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 – što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Richard Lynn i politički istraživač David Becker s Tehnološkog univerziteta u Chemnitzu, a sve kalkulacije za harmoniziranje podataka raznih izvora su zabilježili u knjizi “The Intelligence of Nations” (London: Ulster Institute for Social Research, 2019).