Demografski slom Bosne i Hercegovine, nažalost, je činjenica. Radno sposobni u velikom dijelu napustili su zemlju u potrazi za boljim životom, većom platom i svim drugim uvjetima koje ovdje nisu mogli dobiti.

Odlazak kadra

Iako se u posljednje vrijeme privrednici trude nešto većim platama zadržati preostale u zemlji, i dalje se radi o mizernim brojkama da bi nekog “prikovali” za radna mjesta i da bi osjetili sigurnost. Ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić priopćio je da je u posljednje dvije godine FBiH napustilo čak 620 doktora, prosječne starosti 57,8 godina, što praktički znači da gubimo one najiskusnije.

– Broj bi mogao biti i veći jer određeni broj doktora po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, bez da se prijavi u Liječničku komoru – kaže Hadžić i ističe da odlazi i onaj kadar koji bi za 10-15 godina trebao preuzeti zdravstveni sistem.

Kao najčešći razlog za odlazak iz BiH doktori navode prvenstveno niske plate i loš socijalno-statusni položaj doktora medicine u bh. društvu.

– Niko, nažalost, ne govori koliko je koštalo školovanje stručnjaka koji sad odlaze u potrazi za boljim životom – ističe Haždić i donosi brojke koje je analitičar Adnan Fehratbegović izračunao, a to je da se 200 hiljada KM po osobi potroši do završetka studija.

Pomnožite i izračunajte koliko smo vrijednosti ljudskog kapitala bespovratno izvezli iz BiH. Ove godine već 30.000 osoba – ističe Hadžić.

Ovih dana, HMS objavio je analizu o demografskom slomu BiH, a sagovornik je bio dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru koji, između ostalog, predaje demogeografiju i demogeografsku analizu malih područja.

Dr. Dugandžić kaže da se može iščitati kako se u posljednjih pet godina iz BiH iselilo više od 170.000 osoba. Tako da bi najkraća dijagnoza trenutačnog stanja u BiH, prema njegovoj ocjeni, glasila: rađa se sve manje djece, sve više ljudi umire, radno sposobni se iseljavaju, piše Večernji list BiH.

– Radi se o klasičnom demografskom slomu koji podrazumijeva: ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju, negativnu migracijsku bilancu, demografsko starenje, te prostornu populacijsku polarizaciju – upozorava za HMS dr. Dugandžić.

Odgovorio je i na pitanje šta bi pokazao novi popis stanovništva.

Odlazak 170 hiljada osoba 

– Još kad bi se tokom popisa koristila koncepcija de facto ili prisutnog stanovništva, pokazalo bi se da nijednog naroda nema u onom broju kao što je bio prikazan 2013, a niti bi Bošnjaka bilo 50,11 posto, kao što je ispalo tokom posljednjeg službenog popisa – kaže dr. Dugandžić, naglašavajući da je sigurno da u BiH danas nema više od 2,5 miliona stanovnika.

Recimo, na popisu iz 2013. bilo ih je nešto više od 3,5 miliona. Kad je u pitanju državna statistika, vjerojatno bi, kaže, bile vjerodostojnije brojke ilegalnih migranata u BiH kojih je već blizu 9.000 negoli saznanja o vlastitom stanovništvu.

Ističe da će “zbog selektivnog propuštanja u zapadnu Europu veliki broj migranata ostati zaglavljen na prostoru BiH”.