Iz Zoološkog vrta u Beogradu u sarajevski rekreativo-zabavni centar “Pionirska dolina” sinoć je stigao ogromni mladi američki bizon, težak čak 500 kg.

Osim njega stigle su i berberske ovce, mare i rakuni.

“Novom pošiljkom koja je juče ujutru iz Beograda krenula put Sarajeva, naša “Pionirska dolina” postala je bogatija za dvije nove životinjske vrste. Američki bizon, mužjak, star tek nekoliko godina nova je vrsta i do sada nije bio poznat posjetiocima sarajevske, zelene oaze. Inače se radi o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja se osim u zoološkom vrtovima Evrope jedino može vidjeti u rezervatima u Sjevernoj Americi. U Americi njihova porodica broji tek nešto više od 1.000 životinja, jer je u 19. i 20. vijeku gotovo istrjebljena lovom zbog mesa i krzna”, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici KJKP “Park”.

Sa Kalemegdana u “Pionirsku dolinu” stigao je i par berberskih ovaca.

“Mala, preslatka mara sarajevskog zoološkog vrta upravo je dobila i novo društvo, četiri beogradske koje su zajedno doputovale u svoj novi sarajevski dom. Poklon beogradskog zoološkog vrta je i četveročlana porodica američkih rakuna koju su se već pridružili svojim rođacima u Sarajevu “, navodi KJKP “Park” .

Životinje su postale novi stanovnici “Pionirske doline” zahvaljujući uspješnoj saradnji sarajevskog i beogradskog zoološka vrta.

Oba zoološka vrta u su u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA), koja omogućava razmjenu životinja i međusobnu razvojnu podršku.

Izvor: agencije