Usred Drugog svjetskog rata, mladi američki vojnik zaljubio se preko ušiju u osamnaestogodišnju Francuskinju, dok je bio stacioniran u njenom rodnom gradu.

Sedamdeset pet godina kasnije, K. T. Robbins – sada devedesetsedmogodišnjak – konačno se susreo sa ženom čiju je fotografiju čuvao više od pola stoljeća. Robbins je bio dvadesetčetverogodišnji vojnik u američkoj armiji kada je prvi put vidio dvije godine mlađu Jeannine Ganaye, u Brieyu na sjeveroistoku Francuske, davne 1944. godine.

Robbins je tražio je nekoga da opere svoju odjeću, a Jeannina majka je pristala da mu pomogne. Zaljubili su se na prvi pogled, no dva mjeseca kasnije – Robbins je morao da napusti Brieye i ode na istočni front.

“Rekao sam joj da ću se možda vratiti i povesti je sa sobom, ali to se nije dogodilo”, rekao je Robbins za francusku televiziju “France 2”.

Jeannine, koja sada ima 92 godine, kaže da je plakala dok je on odlazio u kamionu.

“Bila sam veoma tužna. Voljela bih da se on nakon rata nije vratio u Ameriku”, kazala je Jeannine.

Kad se rat okončao 1945. godine, Jeannine je počela da uči osnovne engleske fraze u nadi da će se Robbins jednog dana vratiti po nju. No, on se vratio u Ameriku. Tamo je upoznao svoju buduću suprugu Lillian, s kojom je bio braku 70 godina. Lillian je preminula 2015. godine u 92. godini života. Baš kao i on, i Jeannine se zaljubila ponovo. Udala se 1949. i rodila petoro djece. No, Robbins nikada nije zaboravio svoju Jeannine. Decenijama je nosio njenu crno-bijelu fotografiju.

Novinari su je pronašli umjesto njega. Naime, kada su ga francuski novinari intervjuirali povodom izvještaja o američkim veteranima iz Drugog svjetskog rata – Robbins im je pokazao njenu fotografiju i rekao da bi volio da svrati u Jeanninino rodno selo kako bi pronašao njenu porodicu. Pretpostavljao je da je Jeannine umrla.

Jeannine je bila u staračkom domu u “Montigny-lès-Metzu” koji se nalazi 40 kilometara od mjesta na kojem su se prvi put sreli. Novinari su organizirali njihov ponovni susret u staračkom domu i rekli Robbinsu da je njegova Jeannine živa i da ga čeka. Čim su se vidjeli, zagrlili su se i dugo gledali u oči.

“Uvijek sam te volio. Nikada nisi izašla iz mog srca”, rekao je Robbins. Jeannine je jedino razumjela kada je Robbins rekao da je voli.

Robbins je potom izvadio njenu fotografiju iz mlađih dana i pokazao joj, a ona ga je pitala zbog čega ranije nije došao po nju.

“Jeannine, djevojko, ja te volim”, rekao je Robbins sa suzama u očima, nakon čega su se poljubili, prvi put nakon 75 godina.