Ratni vihor u našem gradu kosio je sve pred sobom: bio je prekinut dovod struje, bile su prekinute i telefonske linije… bili su prekinuti i životi, kao i ljubavi.

Dok smo djeca, mislimo da je svaka zaljubljenost ljubav za sva vremena, doživotna i da više nikad u životu nećemo tako voljeti. O, kako smo se samo prevarili! Bez obzira na to, vjerujemo da se svi sjećamo one prve ljubavne euforije koja nas obilježi i utka se u spomenar našeg života, a koja nam danas izmami osmijeh i nezaboravna je zbog svoje čistote.

U zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, jedno ratno pismo svjedoči o nepatvorenoj ljubavi koja svoj korijen vuče iz Sarajeva.

Pismo nas podsjeća kako izgleda voljeti prvi put – onako dječije, a glasi ovako:

Elma,

sretoh te u izbjegličkom konvoju. Zavoljeh te istog časa; tvoja plava kosa, tvoje divne oči privukle su me kao neki magnet. Nažalost, uskoro te napuštam, ali ne gubim nadu da ću te opet sresti. Krenuli smo zajedno, zarobljeni zajedno, putovali smo zajedno. Neki me izdaše da te volim, ali ja ne marim za to jer je moja ljubav beskrajna. Elma, najljepše ime svijeta. Pamtiću te cijelog života jer ti si moja prva prava ljubav.

Fotografija pisma / Muzej prekinutih veza

Kako je naveo autor ovog ratnog ljubavnog pisma na portalu x-ica.com, on je bježao iz ratnog Sarajeva, te je u konvoju upoznao Elmu. Imao je tada trinaest godina. Tada je omladina širom bivše Jugoslavije mahom slušala domaći, a i strani rokenrol. Uživali su u stihovima Azre, Zabranjenog pušenja, EKV-a, Nirvane, Queena… Da joj ne bude dosadno tokom putovanja, zaljubljeni dječarac je Elmi posudio kasete popularne Azre, posebnog EKV-a, svjetski znane Nirvane

Nikada joj nije stigao dati ovo ljubavno pismo jer je izgubio njen automobil iz vida negdje u blizini Travnika.

Da li ste i vi čuvari uspomena i sjećate li se svoje prve ljubavi? 🙂