Gorska služba spasavanja – stanica Sarajevo je dobrovoljna, humanitarna i neprofitna služba javnog karaktera.

Specijalizovana je za potragu i spasavanje s nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spasavanje.

Svake godine imaju više od 200 akcija, a svi članovi, njih 92, daju svoj doprinos na volonterskoj osnovi.

Motivacija je jedna – spasti nekome život, a sada im je potrebna pomoć.

Gorska služba spasavanja Sarajevo poziva sve trkače, ali i one koji žele pomoći, da im se pridruže humanitarnoj akciji koju organiziraju zajedno s NGO “Marathon” Sarajevo.

– Ovaj put prodajemo kilometre za naše prijatelje spasioce. Cilj nam je da prikupimo 5.000 KM za kupovinu polovnog terenskog vozila, koje je ekipi GSS-a potrebno za prijevoz i treniranje četvoronožnog kolege Šmekija, koji će biti njuška ove kampanje – saopšteno je iz GSS-a Sarajevo.

U svom radu susreću se s brojnim izazovima. Jedan od njih je i osigurati sredstva za operativne troškove te članovi ekipe nerijetko finansiraju akcije iz vlastitih sredstava.

– Naša zvijezda Šmeki je vrijedni spasilac koji može zamijeniti 30 ljudi na terenu – kažu iz GSS-a.

Kako se uključiti u kampanju

– Prijavite se za trku Vienna Run4Lifestyle 10k Night Run do 07. juna na ovaj link ili za trku Dolorex B2B štafetni noćni cener na ovaj link.

– Prijavite se za učešće u humanitarnoj akciji na mail gss.ngo.trkaci@gmail.com ili u inbox Fejsbuk stranice Gorska Služba spasavanja, Sarajevo – Mountain Rescue Service, Sarajevo

– Pozovite vaše prijatelje da kupe kilometre za Šmekija

– Prikupljena sredstva uplatite na račun GSS-a: 3383202250694307 UniCredit Bank d.d. Sarajevo, svrha uplate DONACIJA ZA TRKU, najkasnije do 24. juna.

(Avaz)