Odnosi su nauka. Američki psiholog John Gottman proučava odnose već četrdeset godina i utvrdio je četiri opasne vrste ponašanja koje on naziva “četiri jahača apokalipse”.

Pažljivo proučite preporuke ovog stručnjaka kako bi se osnažila, ojačala i vratila ljubav u braku.

Ponašanje u kojem se partner ismijava 

Pokazatelji: Jedan od partnera ismijava ovog drugog privatno ili u javnosti, daje partneru uvredljive nadimke i ne cijeni njegovo mišljenje. Jednostavno rečeno, bračni drug pokazuje ovim ponašanjem da ne cijeni svog partnera i da se pokraj nje/njega osjeća mnogo važnije.

Kako to popraviti: Stavite se u poziciju voljene osobe koja je postala predmet izrugivanja i pokušajte vidjeti situaciju iz njene tačke gledišta. Onda se podsjetite koliko volite tu osobu svaki put kada je želite ismijavati.

Pretjerana kritičnost

Pokazatelji: Jedan od partnera biva razdražen zbog svake greške koju drugi partner čini, čak se vraća i na slične situacije iz prošlosti. Kao rezultat toga, to čak nije ni greška koju bi trebalo kritizirati, već je to partnerova osobnost, što će rezultirati riječima poput: “Ti uvijek sve učiniš krivo.”

Kako to popraviti: Ne koristite agresivan ton u razgovoru i nikako nemojte transformirati jedan mali problem u milion drugih. Ako mirno zamolite svog partnera da učini neke stvari drugačije sljedeći put – i još bolje – recite to u prolazu, bez pridavanja velikog značaja tom slučaju; rezultat će biti puno bolji.

Odbrambeno ponašanje bez preuzimanja odgovornosti

Pokazatelji: Jedan od partnera misli da je učinio nešto krivo, a kako bi se izbjegle kritike, odmah se pokušava braniti i to prilično agresivno. Takvo stanje karakterizira frazama poput: “Zapravo, nisam to ni trebao učiniti” ili “To nije moja krivica” i tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner odgovara također oštro i to sve završi bolnim, uzajamnim optužbama.

Kako to popraviti: U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i ispričaju se jedno drugom. Tada nećete gubiti puno vremena na besmislene argumente, a možete ga potrošiti na ugodnije stvari.

Izbjegavanje sukoba i ignoriranje partnera

Pokazatelji: Kada osjete da dolazi oluja, neki ljudi vole odgovoriti na pritužbe brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignoriraju svog partnera na sve moguće načine.

Kako to popraviti: Nemojte bježati ili ostati sami sa svojim emocijama. Pokušajte riješiti problem odmah na miran i staložen način; to je vaš partner, vaš suprug/supruga jer sve što se stavlja pod tepih, vremenom postaje sve veće i veće i dolazi do rasprsnuća, prenosi miss7.