Razija Hadžimulić, rođena u porodici Lipa u sarajevskom naselju Bistrik 1. juna 1917. godine, nije ni slutila da će doživjeti 102. godinu i biti najstarija Sarajka u gradu.

Posjetili smo je u njenom domu u Ferhadiji, u kojem živi sa sinom Emirom i snahom Rusmirom.

Mladalački dani

Poprilično narušenog zdravlja, Razija je ipak smogla snage da nas primi s osmijehom na licu i podijeli s nama neke od trenutaka iz svog bogatog života. Požalila nam se da se ne osjeća dobro posljednjih mjesec i da više ne može na noge, prenosi “Avaz”.

Najčešće dane provodi u postelji, a o njoj se sa mnogo ljubavi brinu sin i snaha, s kojima živi 45 godina.

Prezadovoljna je, kaže, kako je prošao njen život te se nema ni na šta požaliti. Dodaje da joj je sve išlo naruku i da je bilo onako kako je htjela.

Prisjetila se svojih mladalačkih dana i svog supruga Idriza, s kojim je, kako kaže, imala lijep život.

– Imala sam četiri sestre i živjeli smo divnim životom. Ja sam se zabavljala s jednim dečkom iz Treće gimnazije. Roditelji nisu bili za to, jer su htjeli da se zabavljam s jednim pravnikom. Međutim, nisam ih slušala i krijući sam se sastajala s njim. Tako sam se udala za njega sa 20 godina i do dan-danas nikad se nisam pokajala. Život mi je bio tako lagan. Ne mogu to opisati, da mi je žao da se rastajem s ovim životom – priča Razija Hadžimulić, koja je kazala da je zdravim i opuštenim načinom života došla u ove godine.

Svirao gitaru

Osmijeh joj je posebno obasjao lice kada se sjetila muža s kojim je živjela više od 50 godina.

– Muž mi je bio divan, lijepo je pjevao i svirao gitaru. Imao je u to vrijeme motor s prikolicom i svi smo zajedno išli u Italiju, na izlete. Svake subote hodali smo po Jugoslaviji. Nikad mi nije bilo žao što sam se rano udala, iako su roditelji bili na mene ljuti godinu. Tek nakon godine pozvali su nas u goste i tada smo se pomirili – rekla je Hadžimulić.

Serenada pod prozorom 

Razija Hadžimulić prisjetila se i nekih trenutaka tokom zabavljanja s mužem, tadašnjim momkom.

– Kako je divno svirao gitaru i pjevao, dolazio mi je na prozor da mi pjeva serenadu. Kad on otpjeva pjesmu, ja sam onda u znak zahvalnosti upalila i gasila svjetlo – rekla je Hadžimulić.

Dobra i cijenjena službenica

Razijin sin Emir kazao nam je da su porodice Lipa i Hadžimulić više od 400 godina u Sarajevu. Ispričao nam je da je njegova majka pet godina bila službenica u banci, te da je nakon toga prešla u preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, odakle je i otišla u penziju. Dodaje da je bila dobra i cijenjena službenica.

Izvor: avaz