Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je danas, na dan oslobođenja Sarajeva od nacizma u Drugom svjetskog ratu.

Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Ta će muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate, te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu, prenosi Avaz.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

– Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu – naglasio je direktor Centra, Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura ”Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

– Po otvorenju muzeja, planiramo mnoge aktivnosti dao bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu – kazao je Muzur, dodavši da je zato neophodna dobra saradnja sa svim kulturno-historijskim institucijama.

U Sarajevu je danas odata počast stradalima u Drugom svjetskom ratu i u proteklom ratu u BiH, te uručena nagrada “Počasni građanin” pjevaču Ajron Mejdena Brusu Dikinsonu.