Mnogi od vas se pitaju zašto je ponekad tako teško komunicirati u braku. Zašto je uopće potrebno naučiti nove tehnike komuniciranja? Pa, ružna istina je da ako komunikacija u braku nije na nivou, stvari mogu dobiti ružan zaokret. Dakle, javlja se potreba da se poradi na komunikaciji u braku. Donosimo par važnih lekcija koje vam mogu biti od pomoći.

Prvo saslušaj, a zatim govori!

Ne umiremo li svi od želje da izrazimo svoja mišljenja i ubijedimo druge da je ono što mi imamo da kažemo, zapravo, ispravno? E pa, to nije pravi stav! Morate saslušati ono što vaš partner ima da kaže. Ne možete prekidati i skraćivati “priče” svog partnera svaki put kada on želi da izrazi svoje stavove. Komunikacija u braku se ne svodi samo na pričanje već i na slušanje.

Izložite razumne argumente

Ne možete se svađati samo zato što vam se svađa! Neke osobe uživaju u svađama sa svojim partnerima. Ovo ponekad može dovesti do nezdravih argumenata i svađa koje mogu narušiti vezu. Dakle, prije rasprave ili iznošenja vašeg viđenja stvari, razmislite dvaput. Komunikacija u braku mora biti razumna i emotivna.

Fokusirajte se na govor tijela

Važno je da izrazite svoja razmišljanja i stavove na srdačan način, a u ovom slučaju nije važan samo vaš glas. Izrazi lica, kontakt očima i ton također igraju važnu ulogu u komunikaciji. Čak i naredba može zvučati kao ubjedljivi zahtjev – ako je prenesena na pravi način. Slično tome, zahtjev može zvučati kao naredba ako se pravilno ne uradi.

Odvojite malo vremena za razgovor

Užurbani način života, u kojem jedva stignete da obavite poslovne aktivnosti, može se negativno odraziti na vaš privatni život jer vi i vaš partner nemate vremena za razgovor. Veoma je važno da odvojite malo vremena za razgovor i da pričate o svemu i svačemu. Tema nije bitna, bitno je da oboje uživate u razgovoru.

Nemojte se samo žaliti

Značajan broj ljudi iznosi svojim partnerima samo svoje frustracije, bijes i razočarenja. Ne možete se stalno žaliti i izostavljati sve dobre stvari koje vam se dešavaju. Također, ne možete se stalno žaliti na sve što vaš partner uradi. Potrebno je da ga cijenite i da mu svako malo pokažete koliko vam je do njega stalo. Kada vaš partner uradi neku jednostavnu stvar, a koja vama puno znači, potrudite se da mu to i kažete. To je ono što komunikaciju u braku čini uspješnom!