Narednog vikenda, u noći s 30. na 31. mart, prelazimo na ljetno računanje vremena, kada ćemo kazaljke u 2:00 sata pomjeriti sat unaprijed. Još je neizvjesno da li će to biti posljednje pomjeranje kazaljki.

Naime, Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta podržao je prijedlog da se “ljetno” i “zimsko” računanje vremena u Evropskoj uniji ukine 2021. godine.

Odbor EP-a predlaže da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu zadnje nedjelje u martu 2021. godine, a one koje žele “zimsko”, to učine zadnje nedjelje u oktobru iste godine.

Evropska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje kazaljki sata u državama Unije bude 31. marta ove godine, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Evropskog parlamenta prihvatio je u februaru amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje kazaljki sata u EU-u bude 31. marta 2020.

Za prijedlog direktive Evropskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja kazaljki sata nadležan je odbor EP-a za saobraćaj i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku bio je pozvan dati mišljenje.