Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojene akcija u proteklih nekoliko dana oduzeli su 670 kilograma sitno rezanog duhana i 12.000 paklica cigareta u vrijednosti 150.000 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Odsjeka za provođenje propisa RC Sarajevo, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, a na osnovu prikupljenih operativnih informacija sa terena, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a KS, MUP-a ZDK i MUP-a RS u nekoliko odvojenih akcija na području Regionalnog centra Sarajevo, izvršili su oduzimanje 670 kilograma sitno rezanog duhana i 12.000 paklica cigareta.

Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 150.000,00 KM. Oduzeta roba nije bila obilježena akciznim markicama UIO BiH, a ista je bila namijenjena za ilegalnu prodaju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Protiv osoba od kojih je oduzet rezani duhan i cigarete izvršit će se procesuiranje kod mjesnih nadležnih sudova u prekršajnom i krivičnom postupku.

Protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Krivičnog zakona BiH.