Samo 12 posto žena u Bosni i Hercegovini koristi kontracepciju. Taj rezultat je loš čak i za neke afričke zemlje, a kamoli za državu u Evropi, upozorila je Ajnabat Ananuhmedova, predstavnica Populacionog fonda UNFPA u BiH.

Ona je – na konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana žena u Parlamentu BiH – rekla da je veliko pitanje da li je kontracepcija zaista dostupna svim ženama u BiH.

– Da li je kontracepcija, kroz zdravstveno osiguranje, dostupna svim ženama, pa i onima iz najosjetljivih marginalizovanih društvenih grupa, poput romske populacije?

Da li su sve žene dovoljno i na pravi način informisane o kontracepciji i uopće o rizicima po reproduktivno zdravlje, te da li sve žene mogu dobiti na prikladan i dostojanstven način stručne savjete i odgovarajuća kontraceptivna sredstva? Ovo su pitanja sa kojima institucije BiH moraju da se, bez odlaganja, ozbiljno pozabave rekla je ona.

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“, istakla je da su romske žene i djevojčice u BiH pod velikim rizikom – ne samo zato što im često nije dostupna kontracepcija, nego i zbog nasilja i ugovorenih brakova.

– Rana udaja i ugovoreni brakovi – u koje se djevojčice guraju već sa 12 ili 13 godina – nisu dio romskog folklora kao što neki žele predstaviti, nego čin nasilja i kriminal. To je klasični trafficking, trgovina ljudskim bićima, dakle veliki društveni problem od kojeg svi okreću glavu – upozorila je Bajramovićeva.

Dodaje da je obrazovanje, ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje Romkinja jedini način da se one izbore za dostojanstven život.

Izvor: hayat