Šarenica je mišić koji oku daje boju. U kombinaciji sa vanjskom svjetlošću, šarenica se može rastezati ili sužavati kako bi kontrolirala veličinu zjenice.

Kako zjenica mijenja veličinu, pigmenti šarenice se ili sakupljaju ili raspršuju, što uzrokuje malene promjene u percipiranoj boji oka.

Ovisi o dobi

Djeca su obično rođena sa svijetloplavim ili sivim očima, no kako stare, oči im postaju tamnije. To ovisi o količini melatonina koji je genetski određen. Kako starimo, količina melanina oko zjenice se povećava, čineći oko tamnijim.

Zbog izlaganja suncu

Produkcija melanina može se pojačati izlaganjem suncu, što znači da to može učiniti i vaše oči tamnijima.

Zbog emocija

Određene emocije mogu promijeniti veličinu zjenice i boju šarenice. Kada ste veseli, ljuti ili tužni, tijelo otpušta hormone koji mijenjaju veličinu zjenice. Kada ste sretni ili ljuti, vaše oči obično postaju življe, a dok plačete – oči poprimaju crvenkastu boju.

Zbog odjeće i šminke koju nosimo

Tamnija boja odjeće, određena boja sjenila za oči ili bijela olovka za oči mogu učiniti da vam oči izgledaju življe i svjetlije. To je samo stvar percepcije, no vaše će se oči definitivno istaknuti!

Jer ono si što jedeš

Često se kaže da si „ono si što jedeš“, a kada su oči u pitanju, ova tvrdnja je apsolutno istinita. Način na koji se hranite može utjecati na boju vaših očiju. Evo nekih primjera:

  • špinat – bogat željezom učinit će vaše oči jačima i bistrijima
  • organski med – redovna upotreba može učiniti vaše oči svjetlijima i bistrijima
  • riba – pojačava jačinu boje ovisno o konzumiranim količinama, a promjene mogu biti trajne
  • maslinovo ulje – mnogo ljudi vjeruje da dodavanje maslinovog ulja prehrani može promijeniti nijansu boje očiju
  • orašasti plodovi – uvedite orašaste plodove u vašu prehranu i oči će vam poprimiti svjetliju boju

Ovisi o zdravstvenom stanju

Vaše oči mogu poprimiti žućkaste ili zelenkaste nijanse kada niste dobro ili imate neku određenu bolest.

Mnogo je razloga zašto oči ponekad mijenjaju boje. U određenim slučajevima, poput očnih bolesti ili promjene u prehrambenim navikama, boja očiju se zaista može promijeniti. No, najčešće se obično radi o promjeni perspektive i elemenata koji se mogu odraziti na vaše oči.