Cervicitis je upala vrata maternice, donjeg, uskog kraja maternice koji se otvara u vaginu. Većina slučajeva cervicitisa je bez simptoma i s malo posljedica, međutim, neki slučajevi cervicitisa su uzrokovani infekcijom spolno prenosivih bolesti, uključujući i gonoreju i klamidiju.

Simptomi cervicitisa

Najčešće, cervicitis nema simptoma, a vi saznate da ga imate nakon PAPA-testa ili biopsije. Ako imate znakove i simptome, oni mogu uključivati:

  • velike količine vaginalnog iscjetka koji je sivkast ili žute boje, nalik gnoju, a da ponekad ima neugodan miris
  • učestalo, bolno mokrenje
  • bolovi tokom spolnog odnosa
  • vaginalno krvarenje nakon spolnog odnosa, između menstruacija ili nakon menopauze

Kad otići ljekaru?

Posjetite svog doktora ako imate:

  • konstantan, neobičan iscjedak iz rodnice
  • vaginalno krvarenje koje nije povezano s mjesečnicom
  • bolove tokom spolnog odnosa

Često, cervicitis se otkriva samo u toku rutinskog PAPA-testa, što je dobar razlog za redovne preglede zdjelice i PAPA-test.

Komplikacije cervicitisa

Cervicitis koji je uzrokovan gonorejom ili klamidijom može se proširiti na endometrij i jajovode, što rezultira upalnom bolešću zdjelice, infekcijom ženskih reproduktivnih organa, uključujući i maternicu, jajovode, vrat maternice i jajnike.

Žene koje razviju ovu infekciju mogu osjetiti bol u zdjelici, groznicu i vaginalni iscjedak, ili nemati simptome uopće. Upalna bolest zdjelice može se otkriti tek kasnije, kad žena ima problema sa zatrudnjivanjem jer su reproduktivni organi oštećeni.

Testovi i dijagnoza cervicitisa

Vaš ljekar će vjerojatno obaviti fizički pregled koji će uključivati sljedeće:

Pregled zdjelice

Ovaj pregled može otkriti crvenilo vrata maternice. Tokom pregleda, ljekar provjerava vanjske genitalije kako bi bio siguran da izgledaju normalno. Za unutrašnje stijenke vagine i grlića maternice, liječnik umeće instrument nazvan spekulum u vaginu. Nakon uklanjanja spekuluma, ljekar stavlja dva prsta unutar vagine. Dok istovremeno pritišće trbuh, on opipava maternicu, jajnike i druge zdjelične organe.

Uzimanje uzorka

U procesu sličnom PAPA-testu, ljekar uzima uzorak cervikalne i vaginalne tekućine. Postupak obično traje samo nekoliko minuta. Uzorak se šalje u laboratorij za testiranje na infekcije. Laboratorijski testovi također mogu biti provedeni na uzorku urina.

Tretmani i lijekovi

Možda vam neće biti potrebno liječenje ako cervicitis nije uzrokovan spolno prenosivom bolešću. Ako je uzrok spolna bolest, i vi i vaš partner vjerojatno treba da se liječite.

Tretman za bakterijske infekcije je antibiotik. Ako je uzrok virus, kao što je genitalni herpes, liječenje se provodi antivirusnim lijekovima. Međutim, antivirusni lijek ne liječi herpes, koji je hronično stanje.

Da bi se izbjegla infekcija partnera, preporučuje se suzdržavanje od seksualnog odnosa dok ne završite s liječenjem.

Prevencija cervicitisa

Jedan od najboljih načina da se smanji rizik od cervicitisa je sigurni seks. Žene koje postaju spolno aktivne u kasnijoj dobi i one u monogamnim odnosima imaju manji rizik od dobivanja cervicitisa nego one koje su postale spolno aktivne u ranim godinama života i koje imaju više partnera.

Korištenje kondoma tokom odnosa smanjuje rizik od spolno prenosivih infekcija. Međutim, neke žene imaju alergijsku reakciju na lateks-kondome ili spermicid. Ako ste alergični na lateks, morat ćete koristiti kondom bez lateksa ili neke druge metode kontrole rađanja.

Izvor: centarzdravlja