Posljednji slučaj nasilja u porodici, nad ženom, majkom, koji se odigrao u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, šokirao je bh. javnost. Mustafa Sulejmani zaključao je svoje dijete u sobu, a suprugu krvnički pretukao šakama.

Produžavanje agonije

Zlostavljanje žena u braku i vezama decenijama je prisutno u bh. društvu. Policajci u skoro svakoj smjeni imaju po najmanje jedan ovakav slučaj, koji su sve samo ne bračne svađe, kako to nasilnici često žele predstaviti kad im pozvone na vrata.

Žrtve u dosta slučajeva stanu na stranu nasilnika pa ga brane i opravdavaju pred policajcima, koji sa mjesta događaja odlaze neobavljenog posla. Zlostavljane žene sebi na taj način produžavaju agoniju. Žene žrtve često ostaju u bolesnim vezama i brakovima, jer u zlostavljaču vide hranitelja porodice i jedini izvor prihoda tako da mu se ne usuđuju suprotstaviti zbog ekonomske ovisnosti.

I dok žene neprestano traže opravdanje za fizičko ili psihičko maltretiranje, nasilje kulminira, a brojni slučajevi dokaz su da neke od njih podlegnu zbog teškog premlaćivanja, budu izbodene nožem ili izrešetane hicima iz vatrenog oružja.

Prema mišljenju ugledne profesorice psihologije Anele Hasanagić, većina zlostavljanih žena prešutjet će nasilje zbog straha ili prijetnji partnera, kao i zbog osjećaja poniženosti i stida.

Promijeniti svijest

– Društvo u Bosni i Hercegovini još pripada tradicionalnom, patrijarhalnom tipu društva. Nažalost, naići ćemo još na razumijevanje da je nasilje muškarca nad ženom nešto što treba skrivati od drugih te, samim tim, i ne tražiti pomoć. Nažalost, naše kćerke se tako odgajaju i to je nešto što se prenosi s koljena na koljeno – rekla nam je Hasanagić.

Neophodno je, kako je pojasnila profesorica, promijeniti svijest žena i djevojaka, da nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv, ali u isto vrijeme ojačati institucije koje treba da stanu u zaštitu žena koje trpe nasilje.

– Mnogi se iznenade da se žene, žrtve nasilja, vrate svojim muževima nasilnicima i da nastavljaju da trpe isto još godinama poslije toga – navela je Hasanagić.

Apel protiv šutnje

Iz vladinih institucija i nevladinih organizacija apeliraju na zlostavljane žene da prekinu šutnju i prijave nasilnike policiji, ali se to veoma rijetko dešava. Veoma je mali i procent nasilnika koji prekinu maltretiranje, ona se, naprotiv, pojačavaju s godinama i postaju sve brutalnija.

Inspektor izrešetao ženu

U stanu na Alipašinom Polju iz službenog pištolja “glok” Haris Tabaković (44), inspektor Federalne uprave policije (FUP), ubio je 13. aprila 2015. godine Firzetu Halkić (49), s kojom je bio u ljubavnoj vezi. Nakon što ju je ubio, Tabaković je pozvao policiju i kazao šta je učinio. Patrola je stigla na mjesto ubistva, gdje je u lokvi krvi zatekla mrtvu 49-godišnjakinju. U predjelu grudnog koša i stomaka na tijelu ubijene pronađeno je više rana nanesenih vatrenim oružjem.

Odbila vezu, a on je pokušao ubiti sjekirom

Meho Jašarević pokušao je 30. decembra 2015. u Vrbovskoj ulici u sarajevskom naselju Aneks ubiti komšinicu Azeminu Ahmethodžić. Jašarević je došao kod nesretne žene i rekao joj da s njom želi vezu. Kad je ona to odbila, udario ju je sjekirom. Potom je iz prsluka izvukao improvizirani pištolj – olovku sa malokalibarskim mecima, primakao je njenoj glavi, pucao i otišao.

Djevojku izbo nožem 20 puta

Semir Hodžić pokušao je 19. marta 2013. u sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija ubiti bivšu djevojku Adelisu Musić. U vozilu Ford Fiesta priredio joj je pravi horor. Adelisu je 20 puta izbo po tijelu, od glave do pete.

Izvor: avaz