Lasersko skidanje dioptrije je posljednjih godina veoma popularno među ljudima koji više ne žele da nose naočare, a njome vid mogu popraviti svi oni koji su kratkovidni, dalekovidni ili pate od astigmatizma.

Ako razmišljate o laserskoj operaciji očiju, donosimo vam nekoliko informacija koje bi svakako trebalo da znate.

Sve operacije laserskog skidanja dioptrije se obavljaju tako da se na neki način vrši preoblikovanje rožnjače, da se očisti prednji dio oka tako da svjetlost može nesmetano putovati kroz samu rožnjaču i usmjeriti se na stražnji dio oka.

Prednosti laserske operacije skidanja dioptrije

Laserska operacija očiju sa sobom donosi mnoge beneficije, a mi ćemo vam nabrojati samo neke od njih.

  • Skida dioptriju i ispravlja vid sa uspješnošću od 96 posto.
  • Sama procedura je veoma malo bolna i poprilično kratko traje.
  • Vid se poboljšava gotovo trenutno nakon obavljene operacije.
  • Procedura ne zahtijeva nikakve šavove i zavoje.
  • Čak i ako vam se nakon operacije s godinama vid ponovo pokvari, postoji mogućnost ponovne korekcije.
  • Nakon laserske operacije korekcije vida, pacijentima biva dramatično popravljen vid, a neki od njih više uopće nemaju potrebu za naočarama ili kontaktnim sočivima.

Mogući nedostaci laserske korekcije vida

Kao i svaka druga operacija, baš tako i ova sa sobom nosi moguće rizike. Neki od nedostataka laserske korekcije vida su:

  • promjene koje se naprave na rožnjači laserskom operacijom nemoguće je ispraviti
  • ukoliko ljekar koji obavlja postupak nije dovoljno stručan, može doći do trajnog oštećenja vida
  • u rijetkim slučajevima se dešava da nakon laserske operacije vidite savršeno

Pored ovih nedostataka, rizici koje sa sobom nosi ova operacija su i suhe oči, pojavljivanje oreola oko slike koju gledamo, otežana vožnja noću i pojavljivanje bljeska pred očima.

Kako se pripremiti za lasersko skidanje dioptrije?

Prije same operacije je neophodno obaviti detaljan pregled gdje će oftalmolog utvrditi da li ste pogodan kandidat za operaciju i da li će ona u vašem slučaju biti uspješna.

Sam pregled obično podrazumijeva mjerenje debljine rožnjače, očnog pritiska kao i širenje zjenica. Nakon pregleda, moći ćete postaviti ljekaru sva pitanja koja vas zanimaju vezana za samu proceduru, kao i za oporavak.

Ljekar će vam savjetovati da ukoliko inače nosite sočiva, ne nosite ih najmanje tri dana prije procjene, a na pregled obavezno ponesite i svoje dioptrijske naočare.

Na dan operacije pojedite obrok koji je lagan i uzmite sve lijekove koje vam je ljekar propisao. Nemojte nositi šminku na očima niti nakit za kosu koji može ometati rad lasera.

Ako se iz bilo kojeg razloga ne osjećate dobro na dan operacije, najbolje bi bilo da je odgodite za neki drugi dan.

Nakon operacije, oči će vam biti poprilično suhe i to ne treba da vas brine, pa će vam ljekar vjerovatno propisati kapi koje će oči održati vlažnima i spriječiti mogućnost upale ili infekcije.

Vid će vam biti zamagljen prvi dan nakon operacije, a većina pacijenata je posvjedočila da se vid u potpunosti razbistri par dana nakon zahvata.

Izvor: lifepressmagazin