Žene poslije 40. godine znaju tajnu!

Žene poslije četrdesete… ko su one?

Ranjive pa čak ponekad i bespomoćne. Naivne, pune povjerenja, kao u trinaestoj. Odavno su zaboravile nezrelu romantiku petnaestogodišnjakinja, entuzijazam dvadesetpetogodišnjakinja, racionalnost onih preko trideset. Mnogo su vidjele. Ponekad su zatvarale oči. A poslije otvorile oči i uvidjele novi svijet, novu sebe, novi život.

One ponovo vjeruju u bolje, jer se njima “najgore” uglavnom već dogodilo. One dobijaju najbolje, jer su sposobne vidjeti dobro tamo gdje ga drugi i ne primjećuju. Imaju izoštren pogled, osjetljiv sluh i nježne ruke. Drže se onoga što je za njih najbolje.

ONE SU LIJEPE. NISU SAMO SIMPATIČNE. ONE SU NEVJEROVATNO LIJEPE, ZATO ŠTO SU POSTALE SVJESNE DA IMAJU LIJEPO, ZDRAVO I KORISNO TIJELO. ONE SU NAUČILE VOLJETI SVOJE TIJELO, TAKO DA JE SVAKO PRIVUČEN NJIMA. ONE ZNAJU TAJNU, TE ŽENE POSLIJE 40.

Dosta je njima priča o “milionima”, “karijerama” i “društvenim statusima”. One sad tačno znaju da ono što je najvažnije nije ono što se prikazuje na televiziji, šta piše na internetu i na statusima društvenih mreža. Važno u životu je sam život: njegov ukus, boja, ritam, miris, sposobnost radovanja svakom danu.

Odavno su zaboravile ustaljene fraze, taktike zavođenja i spremanja haljina za izlazak. Više nisu u fazi “aktivne potražnje”, jer su već pronašle ono što je im je bilo potrebno svih ovih godina – sebe, pravu sebe. I ispostavilo se da su takve – prave, vrlo interesantne i zanimljive svima. Pa… skoro svima.

ONE PONOVO MOGU GLASNO PLAKATI I SMIJATI SE. VEĆ SU PRESTALE NOSITI “OKLOPE” DRUŠTVENIH NORMI PONAŠANJA, ZABRANA I DOZVOLA. ONE NE VOLE ONO VRIJEME KAD JE TREBALO USPRAVNO DRŽATI LEĐA I GLAVU MA ŠTO GOD DA SE DOGODI, VRIJEME SMIJEHA KAD IM SE PLAKALO I VRIJEME TIHOG KLIMANJA GLAVOM KADA SU ŽELJELE UZVRATITI.

Prestale su se suzdržavati, izašle su na slobodu – žive, sigurne, besprijekorne! One žive isto kao što i dišu: jako, onda tiho, a zatim nježno, jedva čujno, zatim užurbano i bezobzirno. Dišu u ritmu života, u ritmu disanja. Napokon, poslije 40-te one uspijevaju: živjeti u istom vremenu sa životom!

Žene poslije 40 – one nisu tetke! One nose duže suknje zato što je to elegantno i ženstveno. Ali, one nose i kratke suknje… i traperice…i bižuteriju… Nemaju se potrebu dokazivati – “imam dijamante”. Bitno je da se to njima sviđa. One ne žele znati o “modi” i “trendu ove sezone”. Žele biti lijepe zbog sebe. One su trend same za sebe.

Žene poslije 40. prestaju brojati kalorije. Zato što ljubav, interes, pokret, životnost i inspiracija pomažu puno bolje od fitness centara i plastičnih hirurga. Pa da, to i jeste razlog zašto su postale tako lijepe. One znaju cijeniti svaki minut, svuda stižu na vrijeme, nigdje ne kasne, jer nigdje ne žure. One postižu. One se bore. One jednostavno – žive. I tačno znaju, čak i nakon 40 godina od sada – biće još interesantnije!