Jug Indije uzdrmali su nasilni protesti nakon što su se tri žene suprotstavile vijekovimaa staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Taj hram je jedan od niza takvih u Indiji koji zabranjuju ulazak “ženama menstrualne dobi”, što je praksa koja potiče iz vjerovanja da su žene i djevojke nečiste tokom menstruacije.

Tabui vezani uz vaginalno krvarenje mogu se naći po čitavom svijetu, a ovo je deset najuobičajenijih.

Nemojte moliti

Žene se isključuju iz vjerskih mjesta i obreda tokom menstruacije u mnogim dijelovima Azije, uključujući pretežno hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine.

Muslimankama po čitavom svijetu se zabranjuje ulazak u džamije ili učestvovanje u molitvama tokom menstruacije.

Prošlog januara učenicama iz Gane je bilo zabranjeno prijeći rijeku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog rijeke.

Izgon iz kuće

U dijelovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, djevojke i žene se izbacuje iz njihovih domova tokom menstruacije i često moraju spavati u štalama.

U Nepalu ih je posljednjih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrijati paleći vatru.

Nemojte kuhati

Praznovjerja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim dijelovima svijeta.

U Indiji postoje vjerovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge vjeruju da one mogu usiriti sir i pavlaku ili pokvariti majonezu.

Neki vjeruju da se tijesto za hljeb dotaknuto od žene u menstruaciji neće dići.

Nema kupanja

Od Indije i Izraela do nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije, jer će se razboljeti ili postati neplodne.

Bez uređivanja

Ženama se često savjetuje da ne režu ili farbaju kosu za vrijeme menstruacije. Nekima se savjetuje da se ne depiliraju, jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne sijeku ili lakiraju nokte.