Intenzivniji svrab na rukama i stopalima u trudnoći može biti znak holestaze, neugodnog oboljenja koje je rijetko, ali se može javiti u zadnjem tromjesečju.

Riječ je o usporenom otjecanju žuči iz žučne kese ili samim žučnim kanalima smještenim u jetri. Pojava je, srećom, rijetka, ali važno je da znate osnovne simptome jer su ponekad slični običnim trudničkim.

Zašto dolazi do holestaze još uvijek nije tačno utvrđeno, ali najviše se kao krivci ističu hormoni jer se simptomi poslije porođaja obično povlače i to bez posljedica.

Problem sa holestazom

Glavni simptom je pojačan svrab i to najčešće u predjelu ruku i stopala – posebno na dlanovima i tabanima – ali može biti i na drugim dijelovima tijela. Od simptoma se mogu javiti i promjene u mokraći (tamnija mokraća), svijetla stolica, žute beonjače, ali i nesvjestica i nesanica. Kod nekih žena svrab je tako jak da češanjem izazovu i krvarenje. Trudnice – pored velikih neugodnosti zbog simptoma – nisu ugrožene, ali postoji mali rizik po bebu.

Bolest je rijetka, ali ako se jave ovi simptomi, obavezno se konsultujte sa ljekarom. Ukoliko je neko u porodici imao holestazu (majka ili sestra) veća je mogućnost da je i vi dobijete. Posebno na simptome trebate pripaziti u zadnjih 10 sedmica pred porođaj.

Ne brinite se ako imate mali svrab, posebno u predjelu trbuha; to je sasvim normalno ili ako ste se ugojili malo više, pa se koža širi. Međutim, kako su ga neke žene opisale, nepodnošljiv svrab na dlanovima i stopalima može biti znak da provjerite da li se radi o holestazi.

Rade se testovi – provjerava se žuč i rad jetre. Ako se pokažu negativnim, a majka i dalje ima pojačan svrab, test se ponavlja jer je moguće da svrab traje prije negoli testovi to mogu pokazati.

Ultrazvukom će vam provjeravati da li imate kamen u žuči. Tako nešto je zaista rijetko, ali može se javiti ako imate holestazu.

Beba

Sa holestazom se povećava rizik po bebu (smrt prilikom porođaja) za 15 posto. Nije  tačno poznato zašto je tako. To može biti zbog žučne kiseline koja prolazi kroz placentu ili nedostatka kisika zbog problema sa placentom.

Postoji nekoliko lijekova koje vam ljekar može propisati, ali oni se obično daju pod strogim nadzorom.

Kod majki je pojačan rizik od krvarenja poslije porođaja. Naime, žuč je potrebna da bi tijelo apsorbovalo iz hrane vitamin K koji pomaže da se krv zgruša. Zato oboljele od holestaze dobijaju suplemente ovog vitamina da bi zaštitili i majku i bebu od krvarenja.

Ljekari obično, što se tiče bebe, insistiraju na što ranijem porođaju: čim se pluća razviju, odnosno čim beba bude u mogućnosti da preživi van vašeg trbuha. Tako se, naime, smanjuje rizik da beba bude mrtvorođena. Prati se stalno rast i razvoj bebe, a porođaj se obično izaziva od 35. do 38. sedmice. Beba tada ima veliku šansu da preživi, a ako se čeka do 40 ili 41. sedmice – rizik je mnogo veći.

Također, ako ste imali holestazu, najvjerovatnije da ćete je ponovo imati u drugoj trudnoći.

Borba protiv svraba

Važno je da ljekaru odmah kažete ako primijetite simptome koje smo naveli i uveliko ćete smanjiti rizik po bebu, njen razvoj i porođaj.

Da biste smanjili svrab, pazite i šta jedete, malo smanjite sa mliječnim proizvodima, masnom i prženom hranom. Hranite se što zdravije i pijte što više tečnosti. Možete koristiti umirujuće losione, kreme na bazi kamilice i nevena, nositi lakšu i pamučnu odjeću i izbjegavati vruća i vlažna mjesta.

Pokušajte da se opuštate što češće. Bit ćete vjerovatno umorni – što zbog poodmakle trudnoće – što zbog svraba koji vam vjerovatno neće dati da mirno spavate noću.

Poslije porođaja

Bebi će biti data injekcija vitamina K – da bi je zaštitili od krvarenja, a vi ćete morati pratiti rad jetre u narednih 6-12 sedmica nakon porođaja. Vaš ljekar bi mogao preporučiti i da uradite još jedan test za otkrivanje kamena u žuči, ali i da ne koristite kontraceptivne pilule koje sadrže estrogen.

Izvor: lifepressmagazin