Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini su razvedena 1.702 braka, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

U odnosu na isto razdoblje 2008. godine, broj razvoda je gotovo udvostručen jer su te godine za devet mjeseci rastavljena svega 904 braka.

Najviše razvedenih brakova, od januara do septembra ove godine, zabilježeno je u augustu (275), a najmanje u junu (159). Podsjetimo, prema nekim istraživanjima, najčešći razlozi razvoda su nevjera i nasilje u porodici, a utvrđeno je i da je razvod sve češći među starijim bračnim parovima.

Kao razlozi za razvod pojavljuju se i razlike u stavovima, gubitak emocija, te finansijski problemi.

Stručnjaci upozoravaju da prilikom razvoda, koji je stresan za supružnike, ispaštaju i djeca jer se nose s posljedicama koje se izravno odražavaju na njihovo odrastanje.

“U Bosni i Hercegovini tokom prvih devet mjeseci 2018. godine registrirano je 21.006 živorođene djece, što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine pokazuje pad broja živorođenih za 2,09%, a umrlo je 27.182 osoba, što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine pokazuje rast broja umrlih za 0,02%”, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Jedina svijetla tačka je to što je u proteklom razdoblju sklopljen nešto veći broj brakova.