Građani traže da se MZ Koševo II preimenuje u MZ Jezero

Grupa građana rođenih, odraslih i trenutno nastanjenih u naselju Jezero podnijela je inicijativu da nadležni urade nešto kako bi lik i djelo Nurke Burazerović zauvijek ostali u sjećanju Sarajlija.

Ona je, naime, postala poznata nakon što je 1968. godine, tada mlada djevojka sa Jezera, skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića. Dječak je u rijeku ušao da dohvati loptu, ali se počeo gušiti, pa je Nurka skočila i spasila ga.

 Tračak nade

“Nažalost, u toj borbi da iz rijeke spasi dječaka djevojka se utopila. Osim nje, u opasnim virovima se utopio i vozač Luka. Ukopana je u Aleji velikana na Barama. Bila je vrhunski sportista, ali prije svega iskren i dobar čovjek. Mi, nekadašnja raja sa Jezera, želimo sačuvati skoro zaboravljenu, ali neponovljivu priču o njoj. Jednostavno, ne želimo da se zaboravi njen lik i djelo. Imamo podršku i od nekih vijećnika u Općinskom vijeću Centar”, kazao je Vrankić.

Dvadesetsedmogodišnja Nurka je odrasla s trojicom braće koja su je, kako su nam kazali, gledala kao posebno bogatstvo.

Jedan od njih, Dževad Burazerović, rekao nam je da je bio očevidac tog dana i da nikada to neće zaboraviti.

“Čuo sam samo kako galame ljudi oko mene i govore sestra ti se guši. To se desilo na Čengić-Vili. Velika je to bila trauma u mom životu. Ovo je tračak nade za mene i moju porodicu. Za nas je ona heroj i zaslužuje da je grad pamti”, kazao je Burazerović.

Novi vrtić

Vijećnik Općinskog vijeća Centar (OV) Velija Katica je pružio podršku ovoj maloj grupi građana kako bi realizirali svoje ideje.

“Osim ove inicijative, tu je, također, i prijedlog da se MZ Koševo II preimenuje u MZ Jezero. Mlada djevojka je rizikovala svoj život, tako da se i to ne smije zaboraviti. Ima sada jedan novi vrtić koji se gradi, zašto ne bi mogao po njoj da se zove”, rekao je Katica i dodao da sve ide svojim tokom kada je riječ o inicijativama, te da postoje pravila i redoslijed koji oni prate.

 Dječak kasnije stradao u saobraćajnoj nesreći 

Iako je Nurka svoj život dala za dječakov život, sudbina se kasnije ponovo poigrala. Naime, nekoliko godina kasnije dječak je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Izvor: avaz