Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima obilježavaju mubarek mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. koji počinje danas s akšamom.

Muhammed a.s. je rođen u Mekki, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20.aprila 570. godine. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskog plemena Kurejš. Pored poslaničke uloge, za muslimane on je najvažnija ličnost među svim ljudskim veličinama o kojima postoji historijsko svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe… Vjernici se raduju danu u kome je rođen Allahov Poslanik a.s.

To je, prema mišljenju islamskih učenjaka i vjernika, dan kada je poteklo svjetlo upute i znanja cijelom svijetu.

To je dan u kome je rođen onaj za koga Uzvišeni Bog u Kur’anu kaže: „A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.“ (El-Enbija’, 107.)

Tokom tog mjeseca u džamijama, kućama, mahalama u znak zahvalnosti Allahu dž.š. što im je podario Poslanika, muslimani priređuju mevludske svečanosti, uče Kur’an, ilahije i kaside, slušaju predavanja o Poslanikovom a.s. životu, njegovoj časnoj porodici, ashabima…

Također u BiH i na Balkanu općenito, obično se uči mevlud.

Kao posebnost mevluda je šerbe, tradicionalni bosanski napitak napravljen od cimeta i klinčića, a koji svojim mirisom i okusom okrepljuje organizam.

Muslimani posebno tokom tog mjeseca iz ljubavi prema Božijem Miljeniku donose puno salavata na Muhammeda a.s. onako kako Bog dragi naređuje: “Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o, vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu šaljite!” (El-Ahzab, 56)

Božiji Poslanik Muhammed a.s. preselio je na ahiret u Medini u 63. godini života,  12. rebiul-evvela u ponedjeljak, 11. godine po Hidžri, odnosno, 632.godine.

Prenosi se da je  Alija ibn Ebi Taliba da je o Muhammedu a.s. rekao: “Bio je najljubazniji od ljudi, najiskreniji u govoru, najblaže naravi i najplemenitijeg roda. Ko bi ga iznenada ugledao, osjetio bi strahopoštovanje, a ko bi ga dobro upoznao, zavolio bi ga. Svi koji su ga opisivali govorili su ‘ni prije njega ni nakon njega nikad nisam vidio nekog sličnog’.”