Praizvedba baleta “Okovani Prometej” po libretu koji je uradila Belma Čečo-Bakrač, prema motivima Eshilove tragedije „Okovani Prometej“, a koja je uradila i koreografiju i režiju bit će održana 10. novembra u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Ta predstava postavlja pitanja da li postoje manje vrijedni i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja?

Također, baletna predstava “Okovani Prometej“ pokušava istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović danas je na Press-konferenciji rekao da ta teatarska kuća nakon što je otvorila dramsku sezonu predstavom “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ nastavlja s baletom, te da se kontinuitet održava uz sve poteškoće. Odao je priznanje baletnom timu koji se susreo s tim zadatkom.

Autorica Belma Čečo-Bakrač navela je da je tokom rada na predstavi tražila forme koje su i klasične i savremene.

“Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov.”

Dirigentica, gošća iz Hrvatske, Nada Matošević-Orešković također je skrenula pažnju na  muziku Nećaka za kojeg je rekla da je uspio da napravi djelo u kojem se susreću klasika i neoklasika.

Kostimografkinja Amna Kunovac Zekić navela je da je za nju poseban izazov što je riječ o praizvedbi, te je bila bez tereta prethodnih izvođenja.

Prema riječima scenografa, gosta iz Makedonije, Valentina Svetozareva izazov je bilo spojiti savremenost s klasičnim te smatra da je tu pronađena tačna mjera.

Uloga Prometeja pripala je Milanu Rusu i Ervisu Koceku.

Osim njih, u “Okovanom Prometeju” učestvuju: Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović.

U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić”, te Srednje muzičke škole Sarajevo.

Praizvedba baleta “Okovani Prometej” je u subotu 10. novembra, a prva repriza je 12. novembra.

FENA