Bahrija Nuri Hadžić je bila svjetski poznata operska pjevačica čiji se vokalni dometi ubrajaju među najveće na internacionalnoj operskoj sceni.

Bahrija je bila najpoznatija po ulogama Lulu i Salome u istoimenim operama austrijskog kompozitora Albana Berga, te njemačkog kompozitora Richarda Straussa.

Sarajka božanstvenog glasa

Rođena je 1904. godine u Sarajevu kao najstarija od četiri kćerke književnika Osmana Nuri Hadžića. Kao djevojčica je učila svirati klavir i violinu. Nakon Prvog svjetskog rata porodica se seli u Beograd gdje Bahrija usavršava muzičko obrazovanje. Uskoro dobija stipendiju Ministarstva prosvjete i 1923. godine upisuje Akademiju za muzičku i scensku umjetnost u Beču.

Nakon završetka studija, Bahrija se odlučuje za angažman u Bernskoj operi, gdje od 1928. do 1931. godine ostvaruje 43 vodeće operne uloge, te gostuje na operskim scenama širom Evrope.

Od 1931. do 1960. godine nastupala je kao prvakinja Beogradske opere. Publika ju je obožavala, a evropski kritičari su za nju imali samo riječi hvale, nazivajući je božanstvenom. Bahrijina izvedba Salome smatra se najboljom izvedbom ove uloge ikad. Ništa manje nije bila zapažena ni u operi “Lulu” Albana Berga koji je ovu ulogu komponirao upravo za nju.

Tokom karijere Bahrija je pjevala oko 50 uloga, te gostovala na opernim scenama brojnih evropskih gradova. Pred Drugi svjetski rat udala se za poznatog beogradskog hirurga i po njegovoj želji prekinula karijeru. Na scenu Beogradske opere se vraća početkom 1950-ih, ali se već 1960. godine povlači.

BH pošta je 1996. godine izdala markicu s njenim likom u ulozi Salome. Nažalost, ne postoji nijedan tonski zapis njenih nastupa. Sve što je ostalo iza Bahrije je nekoliko fotografija, te brojne pohvalne kritike njenih opernih izvedbi koje su objavljivane u novinama širom Evrope.

Izvor: ŽeneBiH