Sarajevska publika će 3. decembra imati priliku da uživa u istinskom spektaklu: baletu na ledu “Uspavana ljepotica” kojeg će 3. decembra u Olimpijskoj dvorani “Zetra” izvesti Ruski državni balet Sankt Peterburg.

“Uspavana ljepotica” Petra Iljiča Čajkovskog jedan je od najvećih i najzahtjevnijih klasičnih baleta koji živi dulje od 200 godina. Priča je to o mladoj princezi na koju je zla vještica bacila proročanstvo stogodišnjeg sna i iz kojeg ju je probudio poljubac princa. S pričom o ljubavi, raskošnim kostimima, vilama i svojim klasičnim varijacijama ova predstava je istinsko baletsko uživanje.

Ruski državni balet iz St. Peterburga osnovan je 1967. godine i jedan je od bisera Rusije. Ansambl Ruskog državnog baleta na ledu čini 30 klizača, pobjednika olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava.

Članovi baleta kombinacijom umjetničkog klizanja i klasičnog ruskog baleta osvajaju publiku širom svijeta, a dosad su imali više od 7.000 nastupa na rasprodanim najprestižnijim pozornicama svijeta. Londonski Royal Albert Hall, Sadler u Wellsu, Singapur Esplanade, Montreal Place des Arts, Cape Town Artscape samo su neka od mjesta koja su ovaj jedinstveni umjetnički performans nagradila ovacijama nakon izvođenja. Svaku predstavu ovog čuvenog ruskog baleta prati i bogata kostimografija i rasvjeta.