Sarajevska filharmonija nastavlja sezonu koncertom koji će biti održan u subotu, 20. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, a orkestar će predvoditi istaknuti poljski dirigent Bartosz Żurakowski, predstavljajući se prvi put sarajevskoj publici.

Kako se koncert održava u okviru projekta “Dani poljske muzike” i povodom obilježavanja 100 godina nezavisnosti Republike Poljske, program će biti posvećen izvedbama djela poznatih poljskih kompozitora.

Djela koja će biti izvedena na koncertu dio su svjetski poznate baštine i djela najznačajnijih kompozitora poljske muzičke historije.

Simfonija u E-molu “Rebirth” djelo je kompozitora Karłowicz Mieczyslawa, poznatog po raskošnim romantičnim simfonijskim poemama. Tu simfoniju, kao svoje najambicioznije djelo, završio je 1903. kada je i premijerno izvedena prvo u Berlinu, a zatim u Poljskoj.

Moniuszko Stanisław poljski je kompozitor i dirigent poznat po mnogobrojnim operama u kojima preovladava poljski narodni melos, te se smatra utemeljiteljem poljske nacionalne opere i poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski kompozitor. Više od tri stotine solo pjesama omogućile su mu nadimak “poljskog Schuberta”. Opera “Paria”, iz koje će biti izvedena uvertira, dovršena je 1869. i posljednja je od šest Moniuszkovih opernih djela.

Na kraju svakako treba spomenuti izvedbu “Les Préludes” Franza Liszta, najpopularnije od njegovih 13 simfonijskih poema.

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim radnim terminima, najavljeno je iz Sarajevske filharmonije.